Tournee Foyer

Leuven speelt de pannen van het dak. Theater, dans, circus, muziek? Fans kunnen op vele plekken in de stad terecht voor straf spel. Een overzicht van de bijzonderste cultural venues voor podiumkunsten.

Door
Kristel Salaets
26 september 2023

De Grootsten

30CC/Schouwburg

Waarschijnlijk de oudste en de schoonste zaal van onze stad en thuis van cultuurcentrum 30CC. Theater, muziek, dans, circus, cabaret, opera, comedy… er is niets wat dit podium nog niet gezien heeft.

30CC bespeelt meerdere plekken in de stad. Ook het intieme zaaltje in het Wagehuys, de oerdegelijke Minnepoort en de serene Kapel van de Romaanse Poort zijn podia van dit huis van vertrouwen.

Bondgenotenlaan 21, Leuven – www.30CC.be

STUK

Huis voor dans, beeld en geluid en af en toe een stevig dansfeest doorheen het culturele jaar. STUK kent vele kamers, maar wie het café nog niet van binnen zag, is nog nooit in Leuven geweest.

Naamsestraat 95, Leuven – www.stuk.be

Het Depot

Muziektempel genesteld tussen de uitnodigende cafés aan het station van Leuven. Rockers en punkers, soulliefhebbers en mensen met een zwak voor het betere levenslied, iedereen met een hart voor steengoeie live muziek is hier welkom. Pintje dabei en dansen, dansen maar.

Martelarenplein 12, Leuven – www.hetdepot.be

OPEK

Pakhuis voor theaterzielen, want hier wordt geschiedenis geschreven. Letterlijk, want zowel fABULEUS als Het nieuwstelijk hebben hier hun pied à terre. Hun renommée weerklinkt ondertussen tot ver in het buitenland.

Vaartkom 4, Leuven – www.opek.be | www.fabuleus.be | www.hetnieuwstedelijk.be

De buitenbeentjes

Velodroom

Vlak naast de Romaanse Poort, op het puin van de voormalige Sint-Pieterskliniek staat Velodroom, een houten kunstwerk, wielerpiste en podium-in-één. Velodroom is een heerlijk experiment van de Leuvense cultuurscène om te kijken wat straks kan werken op de nieuwe podiumkunstensite die hier zal verrijzen.

Brusselsestraat, Leuven – www.velodroomleuven.be

Abdij van Park

Aan de rand van de stad waar de daken de wolken raken vind je de Abdij van Park, een oase van rust en stilte en huis voor alles wat met polyfonie te maken heeft. Wie nog geen concert meemaakte in het prachtig gerestaureerde poorthuis, mist wat in zijn leven.

Langs de Geldenaaksebaan, Heverlee – www.abdijvanpark.be

Het cafécircuit

Jazz en blues, vettige rock ’n roll en af en toe een free podium – verschillende cafés in de stad zetten op regelmatige tijdstippen hun deuren wagenwijd open voor aanstormend talent van hier en van ver. Libertad, Kaminsky en Blauwe Kater behoren tot de bekendste uit het cafécircuit.

Categorieën
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.