7 gratis activiteiten of met korting voor Leuvenaars

Leuven heeft een schat aan musea, erfgoed en absolute topmonumenten die zowel de portemonnee als de nieuwsgierigheid ten goede komen. Hier zijn 7 geweldige ervaringen die je als Leuvenaar gratis of met een extra korting kan beleven. En het goede nieuws is dat kinderen onder twaalf jaar sowieso gratis toegang hebben.

28 augustus 2023

Museum M: kunst voor iedereen

Elke eerste donderdag van de maand opent M Leuven gratis de deuren voor Leuvenaars. Vanaf 18:00 kan je zonder een cent uit te geven, genieten van prachtige kunst. Bovendien geeft een ticket voor M ook toegang tot de virtuele beleving van Bouts ‘Het Laatste Avondmaal’ in de Sint-Pieterskerk.

 • Wanneer: elke eerste donderdag van de maand vanaf 18:00 uur
 • Prijs: gratis voor Leuvenaars (postcodes 3000, 3001, 3010, 3012 en 3018). Een kaartje kost normaal 10 euro en 12 euro voor niet-Leuvenaars). Tot 18 jaar heb je altijd gratis toegang.

Bestel je ticket online

Toren van de Universiteitsbibliotheek: een verbluffend uitzicht

Bewonder Leuven vanuit de hoogte door 289 trappen te beklimmen naar de Toren van de Universiteitsbibliotheek. Als Leuvenaar betaal je 5 euro in plaats van 7 euro. Een audiogids is inbegrepen. De wereldberoemde leeszaal is helaas enkel in het weekend te bezoeken om blokkende studenten niet te storen.

 • Prijs: 5 euro voor Leuvenaars (postcodes 3000, 3001, 3010, 3012 en 3018).
  Een kaartje kost normaal 7 euro. Kinderen onder twaalf jaar hebben altijd gratis toegang.

Bestel je ticket online

Stadhuis: het hart van de stad

Bezoek snel het iconische stadhuis voordat het voor enkele jaren de deuren sluit, om dan in 2029 spectaculair te heropenen. Een gids vertelt je alles over de bouwgeschiedenis van dit gotisch meesterwerk. Het is prachtig gedecoreerd met schilderijen, beelden en bijzondere versieringen.

Leuvenaars kunnen het stadhuis gratis bezoeken samen met een gids. Bereid je vragen al maar voor!

 • Prijs: gratis voor Leuvenaars (postcodes 3000, 3001, 3010, 3012 en 3018).
  Een kaartje kost normaal 4 euro. Kinderen onder twaalf jaar hebben altijd gratis toegang.

Bestel je ticket online

Historische wandelingen: omarm het Leuvense erfgoed

Leuven is wereldstad in miniatuurvorm. Een wandeling langs de topmomumenten is heel goed te doen met zijn 4,8 km.
Download de route gratis via Google Maps of Route You of ga voor een PDF van de brochure.

Ontdek nog meer gratis historische wandelingen: Erfgoedwandelingen, Speciaal voor kinderen of Groene plekjes.

Abdij van Park: een schat aan de rand van de stad

Ontdek het prachtige domein en de geschiedenis van de eeuwenoude Abdij van Park. Het domein kan je 24 op 7 gratis bezoeken. Leuvenaars kunnen genieten van goedkoper tarief als ze het museum PARCUM en de historische binnenruimtes willen bezoeken. De bibliotheek, het plafond van de refter en de glasramen zijn adembenemend.

 • Prijs: 10 euro voor Leuvenaars (postcodes 3000, 3001, 3010, 3012 en 3018).
  Een kaartje kost normaal 12 euro. Kinderen onder twaalf jaar hebben altijd gratis toegang.

Bestel je ticket online

Kruidtuin: een groene oase in de stad

Ontsnap aan de drukte en kom tot rust in de oudste kruidtuin van het land. De uitgebreide collectie planten, bomen en kruiden is absoluut de moeite waard. En je wandelt er gewoon gratis binnen. Vergeet niet de audiogids te downloaden.

En op een kwartiertje stappen vind je het Leuvense Begijnhof. Dwaal gratis en op eigen tempo door dit UNESCO-werelderfgoed.

Kerken en abdijen: spring gerust even binnen

Met een geschiedenis om U tegen te zeggen, vind je in Leuven 7 monumentale kerken en maar liefts 4 abdijen. De kerken en abdijen zijn gratis te bezoeken. Je vindt ter plaatse infopanelen en vaak ook een (betalend) bezoekersgidsje.

Niet te missen zijn: de kunstschatten van de Sint-Pieterskerk, de crypte van Pater Damiaan, de Abdij van Park en de Abdij van Vlierbeek.

Nog meer gratis kunst, cultuur en erfgoed in Leuven: breng een bezoek aan de kleinere musea zoals het Scouts & Gidsen Museum of het Didactisch Museum Archeologie. Of pik een van de vele gratis tentoonstellingen mee.

UiTPAS, altijd een extra voordeel

Haal nog meer uit je vrije tijd met UiTPAS. Je spaart punten door naar een activiteit of een evenement te gaan. Die punten ruil je om in gratis tickets of andere voordelen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.