Naar agenda

De verborgen verhalen van vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog

  • Cursus met open sessies
  • Gratis
Schrijf je in

Praktisch

Waar

Rijksarchief Leuven
Vaartstraat 24
3000 Leuven

Wanneer
tot
Prijs

Gratis

Beschrijving

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloegen 1,5 miljoen Belgen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Volgens het In Flanders Fields Museum heeft elke Belg vandaag een vluchtverhaal in zijn of haar familiegeschiedenis en gemeente.

Ben jij ook benieuwd naar deze onderbelichte Belgische migratiegeschiedenis? Hoe kunnen we het verhaal van de mens achter de cijfers achterhalen? Wil je het vluchtverhaal van jouw familie...

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloegen 1,5 miljoen Belgen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Volgens het In Flanders Fields Museum heeft elke Belg vandaag een vluchtverhaal in zijn of haar familiegeschiedenis en gemeente.

Ben jij ook benieuwd naar deze onderbelichte Belgische migratiegeschiedenis? Hoe kunnen we het verhaal van de mens achter de cijfers achterhalen? Wil je het vluchtverhaal van jouw familie of jouw gemeente onderzoeken? Dan is deze workshop iets voor jou! Tijdens deze vorming krijg je handvaten om de vluchtverhalen van de Eerste Wereldoorlog te onderzoeken.

In het eerste deel worden de belangrijkste bronnen toegelicht, die te vinden zijn in archieven en documentatiecentra. In het tweede luik nemen we jullie mee naar de persoonlijke ervaringen van deze Belgische vluchtelingen.

Lesgever

Lotte Van Attenhoven, Annick Vandenbilcke en Pieter Trogh (In Flanders Fields Museum)

Waar en wanneer

Zaterdag 17 mei 2025: Rijksarchief Leuven, Vaartstraat 24 3000 Leuven.

13u30 tot 17u30

Voor wie?

Erfgoedvrijwilligers die geïnteresseerd zijn in het onderzoek naar Belgische vluchtelingen van de Eerste Wereldoorlog. Voorkennis is niet nodig.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsnamiddagen via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie

Contacteer Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@histories.be of op 0495 56 12 44.

Organisatie en partners

Deze vorming is een samenwerking van het In Flanders Fields Museum en Histories. Meer informatie over het project kan je hier terugvinden.

Organisator

Andere activiteiten van deze organisator

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.