Zomer UiTjes: 5 x genieten van de zomer in Leuven.

Zomervakantie.Tijd om te ontspannen en te genieten. Leuven heeft best wat verborgen stukjes natuur. Ken je het Dijlepark, Tuin de Walque of Park Heuvelhof? Maar liefst 1.051 ha van onze stad bestaat uit parken en bossen. Stuk voor stuk pareltjes.

TIP 1: Keuvelen onder een bijzondere boom

In het centrum van de stad vind je enkele bijzondere bomen. In het Park Den Bruul (Brouwersstraat) staat bijvoorbeeld een prachtige rode beuk, de ideale plek om met de familie te picknicken of gezellig bij te praten met vrienden.

Stap ook eens de vrij toegankelijke tuin van museum M Leuven (ingang Savoyestraat) in. De zomereik is onze favoriet om te chillen.

Of een beetje wegdromen onder de Magnolia aan de Dijleterassen (Dirk Boutslaan). Heerlijk vertoeven aan het water midden in de stad.

Hou je van bomen dan is de tuin van de Sint-Geertruiabdij zeker ook de moeite waard.

TIP 2: Genieten van parkjes en verborgen tuinen

Park De Bruul, het Sluispark, de Kruidtuin, het grasplein aan Hal5 en het stadspark kent iedereen! Het kan er dan ook erg druk zijn.  Wil je wat meer rust, dan kan je bv. naar het Mariapark (Bankstraat), het Grasmushof (net naast de Kruidtuin), het Kolveniershof (niet ver van de Vismarkt) of het Noormannenpark (Noormannenstraat) trekken.

Het meest romantische plekje van de stad is gegarandeerd het Dijlepark, en in het Janseniuspark kan je wegdromen van de middeleeuwen met zicht op de Jansenius- en de Lipsiustoren.

Leuven kent ook heel wat verborgen tuinen: heb jij Tuin de Walque (Straatjesgang) al ontdekt? In de Erasmustuin (Faculteit Letteren) kan je ook nog van de Beiaard genieten en het Katelijnepark is verborgen achter het Klein Begijnhof.

Op zoek naar een alternatief voor het Bruulpark? Even verderop vind je het Predikherenparkje, en ook langs het Jaartallenpad er naast kan je aan de Dijle genieten van een fijne picknick.

In Kessel-Lo strijk je neer in het Park Belle-Vue, het Provinciaal Domein en het Park Heuvelhof? En de grote grasvlakte van het Arenbergpark in Heverlee is een trekpleister voor heel wat studenten.

TIP 3: Op zoek naar rust aan de abdijen

Stilte in de stad? In Leuven vind je die op wandelafstand van het centrum. De tuinen van de Leuvense abdijen zijn de ideale plek om helemaal tot rust te komen. 

Het zicht over het centrum van de stad in de tuin van de hoger gelegen Abdij Keizersberg is fantastisch! 

Genieten van de Vredesbeiaard kan dan weer aan de vijvers van Abdij van Park (Heverlee) en paarden en schapen bepalen mee de sfeer van de Abdij van Vlierbeek (Kessel-Lo)

TIP 4: Wandelen in het bos 

Niets zo heerlijk als een stevige wandeling door Heverleebos, dat samen met het Meerdaalwoud en het Egenhovenbos het grootste gemengde loofbos van Vlaanderen vormt. Dankzij het bosbeheer van de adelijke familie Arenberg (de bossen waren hun privé bezit) heeft Leuven een echte groene long. 

TIP 5 & onze favoriet: Vijvers van Bellefroid

Stiekem hebben wij een boontje voor de Vijvers van Bellefroid in Wilsele. Een wandeling rond één van de vijvers, even uitblazen aan de rand van het water of watervogels spotten. En dat op minder dan 30 minuten stappen van de Vaartkom.

Foto’s: Visit Leuven

Geschreven op: 18 maart 2021 in: gratis
Geschreven door: Leuvengirl