WK-gekte: hoe beleef ik het mee?

Aan de WK-koorts valt niet meer te ontsnappen. Op deze plaatsen zit je in Leuven op de eerste rij.

Of je nu van voetbal houdt of niet, aan de WK-koorts valt niet meer te ontsnappen. Op 14 juni start het vierjaarlijkse voetbalfestijn in gastland Rusland. Ook in Leuven zal dit evenement weer met argusogen worden gevolgd door blokkende studenten en hardwerkende burgers. Wij zochten naar de ideale manier om de sfeer van dit event mee te maken, of er net aan te ontsnappen. 

“De Rode Duivels gaan naar Rusland. Al wie roebels heeft gaat mee…” En dat zijn er – afgaande op het lage aantal Belgische fans dat meereist naar ginder – niet zo heel veel. Niks beter dus dan het WK voetbal in eigen stad te beleven samen met je vrienden bij een gezellige pint in een café of op een terrasje. Of misschien wil je wel geen seconde missen van wat het nationale team presteert en mee supporteren alsof je er ‘live’ bij bent.  Dan zijn dit de opties:

  • Oude Markt: vele kleine schermen, maken één groot
  • Het Depot: groot scherm met aangepaste muziek en omkadering 
  • Pure: na het werk scoren in een trendy food bar

Oude Markt: meer dan 100 tv-schermen

De liefhebbers van grote voetbalschermen zullen op hun honger blijven zitten op de Leuvense Oude Markt. Daar gaan ze wel, naar analogie met het vorige EK in 2016, terug meer dan 100 tv-schermen zetten. “De cafébeleving is minstens zo belangrijk én vele malen plezanter dan in massa naar een groot scherm turen”, zegt Erik De Rop, voorzitter van de vzw Oude Markt. “Daarom dat we opteren voor dezelfde formule als vorige keer.”

Mexican wave

Al houdt De Rop wel nog een slag om de arm. “Als de Belgen een halve finale of zo spelen, kan het zijn dat er alsnog een groot scherm komt.” Aan ‘de langsten toog’ kan je sowieso veilig en uitbundig meeleven met het WK. “Tijdens de vorige grote voetbalevents werd er regelmatig een ‘Mexican wave’ ingezet op een terras op de hoek van het plein, die dan door de andere terrassen enthousiast werd opgepikt en doorgegeven. Een bewijs dat de sfeer er hier meestal goed inzit”, aldus De Rop. 

Eén gigantisch scherm en vollen bak ambiance in Het Depot

Ook op het Martelarenplein komt er geen groot scherm tijdens dit WK, maar concertzaal Het Depot voorziet wel de mogelijkheid om de wedstrijden van de nationale voetbalploeg indoor op een gigantisch scherm te volgen. Dit is gratis, maar reserveren is wel verplicht. Op dit moment zijn er enkel nog plaatsen voor België – Tunesië op zaterdag 23 juni. De twee andere matchen van de Belgen zijn jammer genoeg volzet. Maar een uur voor aanvang van de match komen er mogelijk nog bandjes vrij van mensen die niet tijdig komen opdagen. In het Depot zullen enkele DJ’s mee voor de sfeer en aangepaste muziek zorgen voor en na de wedstrijden. 

www.hetdepot.be/nieuws/lezen/wk-voetbal-2018-op-groot-scherm-in-het-depot

Football after work in Heverlee

Ook in Heverlee kan je op een groot scherm naar twee matchen van de Rode Duivels kijken. Al is de doelgroep daar net iets anders. Tijdens ‘Football After Work’ is het de bedoeling dat mensen na hun werk komen afgezakt voor een lekkere cocktail of snelle lunch in het trendy ‘Pure Ü’, waarna ze in het auditorium van het Ubicenter (ook op de voormalige Philipssite) op groot scherm naar het voetbal kunnen kijken. De opbrengst van dit (gratis) evenement gaat naar het goede doel.

www.purelunch.be/nieuws/footbal-after-work

Voetbal? Nee, dank je ...

Wie al dat voetbalgeweld écht niet hoeft en wie dus op zoek is naar rust tijdens het WK, volgt best deze link: ik ben geen voetbalfan.

Geschreven op: 06 juni 2018 in: sport, gratis, kijken en luisteren
Geschreven door: Wilfried Jans