Wintertijd: gorilla beklimt museum M

Gorilla beklimt museum M

Wintertijd introduceert nieuw parcours met lichtkunst van het Leuvense Skullmapping-collectief.

Met deze video uit 2015 van hun culinair project 'Le Petit Chef' werd Skullmapping wereldberoemd:


Van 5 december tot 5 januari is het weer Wintertijd. Dat betekent meer dan 670.000 energiezuinige kerstlampjes die de stad zullen verlichten, sfeervolle kaarsen in het Groot Begijnhof en de ingebruikname van de nieuwe verlichting op de kerstmarkt. Bovendien komt er in het kader van dit festival, ook een gloednieuw parcours met lichtkunst van het Leuvense Skullmapping-collectief.

Samen met kunstenaars Antoon Verbeeck en Filip Sterckx van Skullmapping, overliepen we hun ‘beste’ werken die allemaal tijdens Wintertijd getoond zullen worden.  

KING SPRONG (za 22 – zo 30/12 | 18 – 22 uur | Tuin M – Museum Leuven)

Filip: “We hebben dit werk al eens gedaan op het lichtfestival van Gent en gaan het nu ook in Leuven doen. Het is eigenlijk een twist op King Kong. Je ziet de gorilla in een zwembroek het gebouw opklimmen en dan springt hij als een soort ‘schoonduiker’ in het water.”

Antoon: “We hebben lang zitten zoeken naar een geschikte toren in Leuven. Want in Gent was het gebouw 80 à 90 meter hoog. Maar hier in Leuven zijn er niet zoveel hoge gebouwen die ook heel egaal zijn. We zijn dan uiteindelijk op Museum M uitgekomen omdat dit gebouw mooi wit is. Ik denk dat we er hier nog net iets specialer mee gaan doen, want het is niet echt een super hoog gebouw.”

THE STYX (za 22 en zo 23/12 | 14 – 20 uur | raadskelders stadhuis)

Filip: “Dit is ons virtual reality-project dat we oorspronkelijk hebben ontwikkeld voor Leuven in Scène 2014. Het is een soort van multi-sensorische ervaring …. Je komt één voor één, persoon per persoon binnen. En je zet niet alleen een VR-bril op. Het is eigenlijk de afvaart naar de onderwereld via de rivier de Styx. Het speciale is dat je bijvoorbeeld in een grot komt en dan druppeltjes voelt die we op je sproeien. Ook werken we met geur en warmte en koude in dit project.”

Antoon: “Dit loopt maar twee dagen, want het is heel intens voor ons om uit te voeren. We kunnen maar één toeschouwer doen om de zes minuten, en zijn met twee in de weer om de extra zintuiglijke prikkels toe te voegen op het juiste moment.”

"We hebben lang zitten zoeken naar een geschikt gebouw voor onze 'King Sprong'. Uiteindelijk bleek het museum M het best te werken voor die lichtprojectie."

Antoon Verbeeck, Skullmapping

FIERE MARGRIET (za 22 – zo 30/12 | 18 – 22 uur | Eikstraat)

Filip: “In de Eikstraat, naast het stadhuis, krijg je een moderne versie van deze mythe over een meisje dat vermoord wordt, in de Dijle wordt gegooid en dan stroomopwaarts drijft. Ondanks dat het om een interpretatie gaat, zal elke Leuvenaar het wel herkennen. We projecteren op de stenen van de straat waardoor het lijkt alsof Fiere Margriet echt voor je op straat ligt. ”

Antoon: “Het is één van onze serieuzere en donkerdere werken, zeg maar.”

SKELETON DANCE (za 22 – zo 30/12 | 18 – 22 uur | Eikstraat)

Filip: “Hetzelfde principe, dus weer een straatprojectie die we afwisselend gaan tonen met Fiere Margriet. Dit is wel wat ludieker. Je ziet echt skeletten dansen onder de grond. De straat breekt open en twee skeletten komen in de ondergrond tot leven en beginnen dan een soort van tango te dansen.

Antoon: “We hebben dat bijvoorbeeld ook al gebracht op festivals in Mexico. En daar reageerden ze toen heel erg enthousiast, want het past volledig in die Midden-Amerikaanse dodencultus. Dit werk is ooit oorspronkelijk ontwikkeld geweest voor het Brussels Light Festival.”

Skullmapping - Fiere Margriet

Skullmapping - Fiere Margriet

PEEPSHOW (za 22 – zo 30/12 | 14 – 20 uur | schatkamer stadhuis)

Filip: “Dit is eigenlijk een klein poppenhuis waarin we het avond ritueel zien van een gezin. Eenmaal iedereen in bed ligt krijgt het zoontje een nachtmerrie. Ik heb er in 2012 de Publieksprijs van de Canvas-collectie mee gewonnen. En het heeft met ‘Open M’ in het M-Museum gestaan. Het is de provincie die dat heeft aangekocht en af en toe uitleent om tentoon te stellen.”

MY ORCA (za 22 – zo 30/12 | 14 – 20 uur | schatkamer stadhuis)

Antoon: “Met deze installatie verwezenlijkt Filip zijn kinderdroom, namelijk met een orka zwemmen.”

Filip: “Ik heb hiervoor een 3D-scan laten maken van mijn eigen lichaam. Als kind droomde ik er dus van om met een orka te zwemmen. Je ziet een 3D-scan van mijn lichaam dat teruggebracht is tot de proporties van toen ik een kind was. Je kan die miniatuur-versie van mezelf dan zien zwemmen met die orka en uiteindelijk word ik ook een orka…” 

GALLERY INVASION (za 22 - zo 30/12 | 18 - 22 uur | Naamsestraat 88) 

Filip: “Dat is dus in het pand waar Antoon vroeger woonde en ook werkte, naast het STUK ongeveer. Het is eigenlijk een combinatie van Antoons schilderijen met een animatie die ik ontworpen heb. Zo zie je een nieuwsgierig aapje uit het doek stappen en op ontdekking gaan in de toenmalige gallerij van Antoon. Het is een schilderij dat tot leven komt.”

Meer info: http://www.wintertijdinleuven.be


Geschreven op: 05 december 2018 in: kijken en luisteren, doen
Geschreven door: Wilfried Jans

Praktisch

woensdag 05 december 2018
Binnenstad | Leuven
Waar
Binnenstad
Leuven
Wanneer
woensdag 5 december 2018 van 00:00 tot 23:59