Verhalen doen wonderen. De leukste tips op een rij.

UiT in Leuven speurde naar fijne manieren waar je thuis van kan genieten. Lezen is en blijft een topper.


TIPS VOOR DE BOEKENWURMEN ONDER ONS

Een goed boek doet wonderen. Duik dus je boekenkast in of pak je e-reader op schoot. Inspiratie en leestips op maat vind je volop op www.leuvenleest.be.

Staat er geen (goed) boek in je kast? Dan is het worldwideweb je schatkist aan interessante lectuur. Via deze linken vind je heel wat materiaal dat je op je computer, tablet of smartphone kan lezen: 

  • De New York Public Library heeft grote klassiekers integraal op haar stories op instagram. Je kan ze lezen via www.instagram.com/nypl/
  • Gutenberg Project Top 100 biedt al vele jaren populaire boeken gratis online aan. Denk Jane Austen, Charles Dickens, H.G. Wells … 
  • Ook Google Book Search doet zijn duit in het zakje met flink wat online classics, je moet alleen wat zoeken;
  • ManyBooks biedt gratis e-boeken voor je tablet of e-reader, je kiest je thema en of je het boek wil downloaden of online lezen;
  • In de Word Public Library vind je meer dan 400.000 pdf’en om te downloaden, de aanmeldingsprocedure is wel wat shady, eerst eens naar beneden scrollen om te zien of het echt iets voor jou is, voor je je aanmeldt;
  • En ook op LibraryThing vind je heel wat boeken, vaak ook gratis;
  • Fan van comics? Wowio biedt een unieke selectie van comic books;
  • Voor wie graag een digitale krant ter hand neemt: surf naar de website van de Bib, log in op mijnbibliotheek, ga naar GoPress en lees in een uitgebreid krantenarchief. Op leuven.bibliotheek.be/digitale-collecties lees je meer over de digitale collecties van de bib.

Voor de allerjongsten

  • De allerjongsten kan je entertainen met Fundels: online prentenboeken en leuke opdrachtjes. Je leest hoe het werkt op: https://leuven.bibliotheek.be/fundels?theme=29.
  • Of wat dacht je van het pareltje dat ons aller Kim Crabbeels maakte voor de jeugdboekenmaand? (zie youtubefilm bovenaan) 

LIEVER LUISTEREN? 

Podcast is je antwoord. 

Podwat? Een podcast is een audiofile die je kan beluisteren op je computer, tablet of smartphone. Ze brengen alle soorten verhalen naar je toe. In dit artikel van VRT vind je de nodig uitleg. 

Zo’n geweldige podcast is bijvoorbeeld ‘De Bourgondiërs’ van Bart Van Loo, verteld alsof je erbij bent! Je vindt hem onder andere via op de website van Klara..

Wie meer wil, kan onder andere grasduinen in Librivox.

UiTSMIJTER: Decamerone 2020

Dat goede verhalen wonderen kunnen doen, dat weten ze ook bij De Standaard. Zij maken, geïnspireerd op de Decamerone van Boccacio, samen met een keur aan auteurs er een eigentijdse versie van. Te volgen via De Standaard, zonder twijfel de moeite waard!

Geschreven op: 17 maart 2020 in: gratis, vrije tijd, doen, UiT met kinderen
Geschreven door: KS

Op de agenda

Alle dagen! En in je eigen huis!

Agenda