Van dun naar dik: 5 bomen die een ommetje waard zijn

Sla een sjaal om, trek de stad in: de bijzonderste bomen in de stad showen prachtige herfstkleuren.

Er dwarrelt wat door de lucht. De herfst is dan ook het seizoen bij uitstek om wat langer stil te staan bij een reeks merkwaardige bomen. Bomen waarbij je minstens met z’n twee moet zijn om ze te omarmen, bijvoorbeeld. UiT in Leuven zet er vijf op een rij: van dun naar dik. Samen goed voor een fikse stadswandeling.

Tip 1 – Ginkgo – Sint Donatus park – omtrek: 4 meter
Je herkent de Ginkgo aan de vorm van zijn blad: het is net een zwemvlies. In het Sint-Donatuspark staat zowel een mannelijke als een vrouwelijke boom. Dit is uitzonderlijk, want bij de aanplanting van parken worden doorgaans de vrouwelijke bomen gemeden. Zij dragen immers de vruchten en van zodra deze vruchten beginnen te rotten, ruikt het in buurt naar ranzige boter. In het Oosten vereren ze de Ginkgo, de boom staat er symbool voor de hoop. 

Tip 2 – Beuk – Park Lemmensinstituut – omtrek: 4,45 meter
De beuk is de enige boom uit het rijtje die in onze streek van nature voorkomt. Voor de Germanen was de boom heilig. T is het runenteken voor de Germaanse god Thor. Vind je de letter ‘T’ op een beukenblad, dan zou dat je geluk brengen, net als een klavertje vier. 

Tip 3 – Honingboom – Naamsestraat 63 – omtrek: 4,8 meter
De honingboom die vlakbij het Atrechtcollege staat, is beter gekend als: ‘De boom van het groot verdriet.’ Tussen 1921 en 1977 was het college een peda voor vrouwelijke studenten waar strenge tuchtregels golden. Iedere avond om zeven uur moesten de meisjes binnen zijn. Hun liefjes bleven aan de deur achter, de boom aanhoorde daarover hun gezeur.

Tip 4 – Mammoetboom – Abdij Keizersberg – omtrek: 5,53 meter
Ga opzoek naar een boom waarvan de schors letterlijk zacht aanvoelt. Omwille van die vezelige schors wordt de Mammoetboom, de Sequoiadendron giganteum, ook wel de boksboom genoemd. Maar hij verdient respect, want hij behoort tot de grootste bomen in de wereld. Heb je nog wat plek vrij in je tuin en zoek je iets dat in de winter groen blijft? Plant dan eens een kleine mammoet. 

Tip 5 – Gewone plataan – Kruidtuin – omtrek: 5,84 meter
De kruidtuin is dé plek om verschillende monumentale bomen te spotten. Je vindt er een enorme plataan, maar ook een tulpenboom, een moerascipres, een sequoia… Te veel om op te sommen. Ga zelf op ontdekking.

Maak je op je tocht leuke foto's? Zet ze op instagram en tag ze met #uitinleuven, wij delen ze graag!

Psst: voor de hele lijst monumentale bomen in Leuven verwijzen we je graag naar: www.monumentaltrees.com/nl/bel/vlaamsbrabant/leuven/. Of wil je graag weten welke boom er voor jouw deur staat? Surf naar www.leuven.be/bomeninventaris en zoom in op de kaart.Geschreven op: 25 oktober 2018 in: sport, gratis, vrije tijd, doen, bezoeken, UiT met kinderen
Geschreven door: Karla Stoefs