STELPLAATS. Een beetje Berlijn in Leuven? Het kan!

Ongehinderd kleine ideeën laten uitgroeien tot grootse realisaties, daar draait het om in STELPLAATS. De oude stelplaatsen van De Lijn zijn omgetoverd tot een thuishaven voor jonge doeners en denkers. Open ruimte en creativiteit staan centraal.

STELPLAATS wil Leuvense jongeren de kans geven om betaalbare initiatieven in een vrije ruimte te ontplooien. STELPLAATS biedt ruimte aan jongeren om te experimenten met ideeën. Er zijn vaste ‘bewoners’ zoals een atelier voor hout- en metaalbewerking (Saté), een fietsenmaker (BCB), een zeefdrukatelier (Scheefdruk) en creatieve kookmomenten (Collectief Z.A.T). Maar ook een indoorskatepark (Vzweetje) en een repetitieruimte voor jonge muzikanten (Vloer 1). 

Zuurstof voor jongeren.

‘Door fysieke ruimte krijgen jongeren de kans zich te verenigen en kunnen ze hun dromen en projecten concreet gaan realiseren’, vertelt Sabine Tonet, projectverantwoordelijke. ‘De skategemeenschap in Leuven kende geen duidelijk aanspreekpunt. Door de ruimte die zij kregen in STELPLAATS hebben ze zich verenigd in een vzw en konden ze bij de stad aankloppen voor financiële ondersteuning. Het indoor skatepark is een eigen ontwerp, dat ze zelf hebben gerealiseerd. Hetzelfde geldt voor Vloer 1, zij droomden ervan om repetitieruimtes voor de beginnende muzikant te ontplooien, maar ze vonden geen locatie die betaalbaar en geschikt was.’

Daarnaast experimenteert STELPLAATS ook met eigen concepten, zoals een zomer vol activiteiten onder de naam STELPLAGE of BROEIPLAATS, een galerij voor jonge kunstenaars. Recent ontstond NACHT, een nieuw nightlife concept dat de behoefte aan uitgaansplekken voor jongeren invult. Vanaf september kan je twee keer per maand komen dansen.

STELPLAATS staat ook voor uitdagingen. De vraag naar ruimte voor jongeren is groot en de invulling van het project is tijdelijk. ‘We zullen er ooit weg moeten’, zegt Sabine. ‘Daarom zien we STELPLAATS als een katalysator – een plek die jongeren versterkt, zodat zij en hun plannen onmisbaar worden in onze samenleving. Vandaar onze baseline - ‘maak golven’ – bij ons laat je ongehinderd kleine ideeën uitgroeien die daarna hopelijk elders in de stad kunnen doorvloeien.’

Meer weten over STELPLAATS?  www.stelplaats.be

STELPLAATS is een initiatief van mijnLeuven - het jongerenlabel van de stad - en Onkruid, met steun van de stad Leuven. 

Geschreven op: 10 september 2018 in: gratis, vrije tijd, doen
Geschreven door: Silke Castro