Op Knuffeltocht door Leuven

Vanaf 1 april '21 kunnen gezinnen met jonge kinderen (0-6) op Knuffeltocht door de stad. PIEP en Visit Leuven bundelden 2 korte, kindvriendelijke routes in 1 speelse wandelgids. Inspiratie vonden ze in Knuffel gezocht, Leuvens eerste stadskinderboek.

De stad als speelplek

Het Leuvense aanbod voor jonge gezinnen heeft er twee Knuffeltochten bij. Dat zijn twee korte, kindvriendelijke stadswandelingen gebundeld in één speelse wandelgids.

Initiatiefnemers PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten en Visit Leuven haalden hun inspiratie uit ‘Knuffel gezocht, een speurtocht door Leuven’, Leuvens eerste stadskinderboek dat in 2019 gelanceerd werd ter gelegenheid van Boekstart-dag. Wie dat boek kent, herkent ook de hand van illustratrice Jelle Van den Heede in de nieuwe wandelgids. Daarin toont Knuffel kinderen ‘en hun grote mensen’ zijn favoriete speelplekjes in de stad. 

Op Knuffeltocht draait alles op samen spelen, rusten en genieten. 

Maar er is ook goed nieuws voor curieuzeneuzen die graag meer willen weten over de bezienswaardigheden onderweg: een QR-code op de kaft leidt naar een webpagina vol leuke weetjes op kindermaat.

“Wandelen is de perfecte ontspanning. Al vinden kinderen wandelen soms saai. Dankzij ‘Knuffel gezocht’ wordt een staptocht ook voor de allerkleinsten een fijn avontuur. Leuke routes op basis van ons prachtige stadskinderboek. Een aanrader, zowel voor toeristen als voor geboren en getogen Leuvenaars. Kinderen worden zo de ideale stadsgids voor hun vriendjes!”

Denise Vandevoort, schepen van cultuur, toerisme, evenementen, deeltijds kunstenonderwijs en senioren

Niets moet, alles mag

De eerste tocht vertrekt op het Victor Broosplein, de tweede op de Grote Markt. Gezinnen kiezen zelf of ze beide wandelingen los van elkaar, dan wel als één lange(re) tocht ondernemen. Begin- en eindpunt zijn steeds flexibel. Onderweg is er veel oog voor ‘babyspots’: knuffelicoontjes geven aan waar je je kindje in alle rust kan voeden of verschonen, of waar je gratis een buggy kan lenen bij één van de Buggypunten van Stad Leuven. Met Noordoever krijgt de stad er speciaal voor de gelegenheid nog een extra Buggypunt bij. Ook handig: de organisatoren gaven de routes in op Google Maps. Verloren lopen is dus geen optie.

“Met het eerste Leuvense stadskinderboek wilden we ouders van bij het begin ook inspireren om samen met hun kinderen op verkenning te gaan naar de typisch Leuvense plekjes in het boek. Zo kunnen ook de allerkleinste Leuvenaars op een speelse manier onze mooie stad ontdekken. De fijne voorleesmomenten tussen ouder en kind krijgen zo een nieuwe dimensie, en de avonturen van Knuffel worden werkelijkheid ín Leuven.”

Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn

Elk in zijn eigen bubbel

Het liefste hadden de initiatiefnemers de nieuwe Knuffeltochten met een knallend startfeest gelanceerd. Helaas is het daarvoor nog te vroeg. Maar uitstel is geen afstel en dat startfeest komt er sowieso, zodra het weer veilig kan en mag. Tot die tijd kan elk gezin alvast in zijn eigen veilige bubbel op Knuffeltocht door Leuven. De wandelgids met daarin beide tochten en tal van speelideeën is te koop voor 2 euro aan het onthaal van Visit Leuven (Naamsestraat 3), het onthaal van M Leuven en de Ticketbalie van 30CC. De gids is ook gratis beschikbaar als pdf via www.visitleuven.be/knuffelgezocht

Geschreven op: 19 maart 2021 in: sport, gratis, vrije tijd, doen, bezoeken, UiT met kinderen
Geschreven door: KC

Praktisch

zaterdag 10 april 2021
Victor Broosplein | Leuven
Waar
Victor Broosplein
Leuven
Wanneer
zaterdag 3 april 2021 van 11:00 tot 14:00
Prijs
2 euro
Organisatie
Piep! Cultuurprikkels voor de allerkleinsten