Net gemist: Opendeurdag in het stadsarchief

Het stadsarchief is veel meer dan 'het geheugen van de stad' ...

UiT in Leuven was op 3 november aanwezig op de opendeurdag in het Leuvense stadsarchief, een open, modern, goed uitgerust archief waar je kan "ontdekken hoe de dingen in Leuven waren zoals ze waren en waarom ze nu zijn zoals ze zijn". 

Je kon snuisteren in heel het archief en zo ontdekken wat deze plek voor jou kan betekenen. Wie dat wilde, ging zelfs met interessante tweedehandspublicaties onder de arm naar huis. Opvallend was de voorstelling van de vernieuwde website van de vriendenkring SALSA. Liefhebbers konden nippen aan twee nieuwe archiefchampagnes, gewijd aan de vooraanstaande Leuvense families Uten-Liemingen en Gielis. Ook de klerkenbieren waren terug van de partij. 

14 kilometer geschiedenis op schap

Tijdens een geleid bezoek aan het archiefdepot kon je ontdekken hoe, onder streng gecontroleerde klimatologische omstandigheden, een massa oude documenten worden bewaard: in totaal maar liefst 14 kilometer historie!  Het oudste bestand dateert uit 1164.  

Wat vind je dan zoal in het archief?

Officiële bouwplannen, foto's, registers, vergunningen; bevolkingsregisters (van 1800 tot 1976); akten, rapporten en vonnissen van de schepenbanken (samen 1128 geschreven registers vervaardigd uit lompenpapier); de stadsrekeningen (vanaf 1345, met alle uitgaven en inkomsten van de hele stadshuishouding), de verschillende ambachtenregisters (o.a. de witleermakers) en de boeken met schilden van de gilden ... het waren allemaal openbaringen. En dat allemaal netjes bewaard in zuurvrije mappen en dozen.

Absolute pareltjes zijn zonder twijfel de oorkonden met zegels van bijenwas (Leuven, Antwerpen, Kortenberg …) of lood (pauselijke oorkonden), die je vanaf volgend jaar ook online kan bewonderen. 

Wil jij ook het archief van kortbij ontdekken?

De opendeurdag is helaas voorbij, maar je bent (bijna) alle dagen welkom in de leeszaal van het archief. Wie meer wil, houdt best de facebookpagina van het stadsarchief in de gaten, want daar worden ook de verschillende archiefbrunches aangekondigd. De eerstvolgende is alvast op 1 december.

Geschreven op: 07 november 2018 in: gratis, bezoeken
Geschreven door: Dirk Vandeweyer