Mooi, Leuven is mooi

Leuven is een mooie stad, dat hoeven we geen Leuvenaar uit te leggen. UiT in Leuven trok erop uit en kwam terug met deze top 5, al had dat evengoed een andere kunnen zijn. De volgorde is compleet willekeurig. Wat zijn jouw favoriete plekjes?

Abdij van Park

Je vindt deze 12de eeuwse site aan de rand van Leuven, midden in het groen. Het is er heerlijk wandelen en fietsen rondom de vijvers en ook de cultuurliefhebber komt er aan zijn trekken in het PARCUMmuseum. Vandaag kan je er de expo ‘Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen’ bezoeken. Wie daarna een goestingske heeft, kan terecht in brasserie De Abdijmolen. Op het terras is het heerlijk toeven.

Onze gouden tip: nog tot 29 augustus kan je op verkenning in de refter, de bibliotheek, de salons en de kamers van de abt. Je treft er stuk voor stuk unieke kunstschatten, mis deze kans niet! 

Oude Markt

Deze iconische plek heeft nog niets van zijn charme verloren. Het is er heerlijk mensje kijken en bekenden ontmoeten. Deze zomer zijn de terrassen trouwens extra groot aan de langste toog ter wereld. ‘Het Groot Verlof’ trekt erop uit en ontpopt zich tot ‘Leuven Air’, zomerse concerten met voor elk wat wils aan de rand van de stad.

Onze gouden tip: op vrijdag 30 juli treedt Kool & The Gang op, het is een van de weinige buitenlandse groepen die je op de Belgische festivalzomer treft. En ja, er zijn nog tickets.

Het Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof prijkt op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze parel uit de 13de eeuw is een bezoekje meer dan waard. Je vindt er een netwerk van straatjes, pleintjes, tuinen en parken, die stuk voor stuk mooie foto’s opleveren voor je vakantie-album.

Onze gouden tip: Zak af naar Het Groot Begijnhof tijdens Leuven Bells, het zomerse beiaardfestival. Nog tot 28 augustus spelen Belgische en Nederlandse beiaardiers de pannen van het dak vanop de Leuvense klokkentorens.

De Kruidtuin

De prachtige ‘botanieken hof’ van Leuven bestaat dit jaar exact 200 jaar. Je kan de tuin doorlopend gratis bezoeken, maar er zijn ook wandelingen met een gids die je helemaal meeneemt in het wetenschappelijke kantje van de tuin.

Onze gouden tip: Voor een keer mag je je smartphone uit je broekzak halen: verspreid over de hele tuin vind je QR-codes die je het boeiende verhaal van de tuin uit de doeken doen. Weet jij bijvoorbeeld wat ze deden toen de palmencollectie door het dak van de oranjerie dreigde te groeien?

De Schouwburg

De Schouwburg op de Bondgenotenlaan is een magische plek. In vervlogen tijden kwamen edele dames en heren aangereden met de paardenkoets om te zien en gezien te worden. Vandaag is het een thuis voor elke cultuurliefhebber: theater, dans, concerten, circus, het is er allemaal. In de zomer kan je hier terecht voor de heerlijke lunchconcerten van Zomer van Sint-Pieter. Absoluut een lange middagpauze waard!

Onze gouden tip: Bezoek de expo over de bewogen geschiedenis van de Schouwburg op de eretrap. Je kan er gratis voor en na elke voorstelling terecht, of, op sommige zondagen. Unieke beelden, bijzondere weetjes en intrigerende getuigenissen wekken het verleden tot leven.


Geschreven op: 29 juli 2021 in: vrije tijd, kijken en luisteren, doen, bezoeken
Geschreven door: UiT in Leuven