Mensen en grenzen

Met het Leuvense vocaal ensemble Musa Horti

Een concert met tekst en muziek voorbij 'wij' en 'zij'

Meer dan 60 miljoen mensen zijn sinds 2015 op de vlucht. Over de grootste mondiale vluchtelingencrisis sinds WO II is al veel verschenen. Auteur Brigitte Raskin en componist Alain Craens vertellen op hun manier over de vluchtelingencrisis en schreven een werk voor koor en blazers.

Brigitte Raskin zocht en vond inspiratie in een artikel van Pieter Stockmans, onderzoeksjournalist bij MO*, die een Syrisch gezin jarenlang volgde in hun zoektocht naar een beter leven. Verdere bronnen voor deze koortekst vond zij in één-op-één gesprekken met vluchtelingen van allerlei nationaliteiten die ze opzocht in diverse vluchtelingencentra in België.

Het instrument van componist Alain Craens is de hobo, vandaar zijn liefde voor blaasinstrumenten. Hij is verbonden aan het Conservatorium Antwerpen, waar het blazersensemble I Solisti del Vento in residentie is.

Een kinderstemmetje opent de nieuwe compositie in het Syrisch, en zingt vervolgens verder in het Nederlands over de onbegrijpelijke wereld om hem heen. De compositie poogt de gevoelens van mensen te verklanken: de enorme kloof tussen 'wij' en 'zij', de kloof tussen gevoelens van onmacht en wantrouwen en de uitzichtloze zoektocht naar een beter leven.

Deze muzikale reflectie wordt aangevuld met de harmonieuze schoonheid van Bruckners Mis nr. 2 in e, waarin zachtmoedige stemmen en poëtische blazers uitdrukking geven aan datgene waarvoor woorden te kort schieten. Een concert in dialoog met onze tijd, muziek op de grens tussen waarheid en troost.

Samen met het blazersensemble I Solisti voeren het Leuvense vocaal ensemble Musa Horti en het koor Cantando uit Ekeren het werk uit in de prachtige boodschapkapel van het Heilig-Hartinstituut.

Geschreven op: 05 oktober 2017 in: concert

Praktisch

zaterdag 14 oktober 2017
Boodschapkapel Heilig-Hartinstituut | Heverlee
Waar Boodschapkapel Heilig-Hartinstituut
Heverlee
Wanneer zaterdag 14 oktober 2017 van 20:00
Prijs 20 euro
Organisatie 30CC