Gezocht: ruimtevaartschipbouwers!

Seeker VI landt op ‘Arenberg’

Ruimteschip SEEKER VI LVN verbeeldt toekomst van menselijk leven.

Onder de noemer ‘Vijf eeuwen Arenberg – Blauw Bloed in Leuven’ brengt KU(N)ST Leuven dit najaar opnieuw een cultureel programma van formaat. Tijdens het weekend van 20 en 21 oktober wordt dit festival feestelijk geopend in het Kasteelpark Arenberg, onder meer met het toonmoment van ‘Seeker VI’. Wie dit ruimtetuig mee wil helpen bedenken, bouwen of bemannen is meer dan welkom.     

In M reconstrueren ze in een grote tentoonstelling een select deel van de indrukwekkende kunstcollectie van de Arenbergs. Daarnaast komt er een tot de verbeelding sprekende expo in de Universiteitsbibliotheek waarin het mondaine leven van de Arenbergs wordt belicht.

Vroeger en nu

En dan is er dus het openingsweekend. Op en rond het Kasteel van Arenberg wordt het één groot feest, met elementen die zowel naar het verleden, als naar het heden en de toekomst van deze plek verwijzen. “De Arenberg-familie was zeer geïnteresseerd in wetenschap en innovatie”, vertelt Veerle Vanschoelant, coördinator van het Seeker-project. “In de jaren 1890 bijvoorbeeld hielden ze op hun domein feesten waar voor het eerst in Leuven elektrische verlichting werd gebruikt. Tegenwoordig is hier het wetenschapspark van de KU Leuven gevestigd … en straks wordt daar ons ruimtetuig ‘gelanceerd’. De cirkel is dus bijna rond…”   

Maar wat is nu eigenlijk de bedoeling van dit futuristisch project? “Met de bouw van dit ruimteschip wil kunstenaarscollectief SEAD (Space Ecologies Art and Design, nvdr) een oplossing vinden voor de toekomst van het menselijk leven”, legt Vanschoelant uit. “De leider en inspirator van SEAD, Angelo Vermeulen, zoekt al geruime tijd naar de mogelijkheden van een gesloten ecosysteem. Iets wat de NASA ook niet ontgaan is. Zij werken regelmatig samen met Angelo om gesimuleerde missies naar Mars te ontwerpen.”

Gezocht: denkers en doeners

Voor het Leuvense ‘Seeker’-project zoekt SEAD nog naar een groep mensen om mee te denken en te bouwen aan dergelijk ruimtetuig. “Dat mogen ingenieurs of exacte wetenschappers zijn, maar ook filosofen, fotografen, hackers of zelfs fietsenmakers en koks. We zoeken niet alleen denkers, maar ook veel doeners”, klinkt het enthousiast.

“Op 15 mei hielden we al een info-moment in het STUK. Er hebben zich toen al een veertigtal mensen ingeschreven om deel te nemen. En er mogen zich nog altijd mensen (van alle leeftijden) aanbieden. Zo hebben we nu al iemand aan boord met kennis van verticale tuinen, een meubelmaker, een bijenexpert … Hoe veelzijdiger de deelnemers, hoe beter.”

Afspraken

De planning van ‘Seeker VI’ (het is de zesde keer dat SEAD dit project in een stad realiseert) is niet zo strak. Toch zijn er een aantal afspraken en deadlines. “In september zijn er drie denkavonden gepland: over respectievelijk ecologie, sociologie, en technologie. In oktober wordt er op basis van die input dan effectief aan de bouw van het ruimteschip begonnen.”

Op 20 en 21 oktober zal het resultaat – het ruimtetuig Seeker VI -  getoond worden aan het grote publiek. Ook zullen er dat weekend effectief mensen aan boord van de ‘Seeker’ klimmen voor een ‘ruimtereis’ van precies 48 uur. Of het tuig zijn interstellaire bestemming ook echt zal bereiken? “Dat is niet echt de bedoeling, nee”, lacht Vanschoelant. “Het blijft vooral een metafoor om mensen op een positieve manier te leren samenwerken en te laten zoeken naar een toekomst voor de mensheid.”

Wil je deelnemen aan dit unieke co-creatieproject op het snijpunt van wetenschap en kunst? Meld je dan aan via de Facebook-groep of via de website.

Geschreven op: 25 juni 2018 in: gratis, kijken en luisteren, doen
Geschreven door: Wilfried Jans

Praktisch

woensdag 14 november 2018
Arenberkasteel | Heverlee (Leuven)
Waar
Arenberkasteel
Heverlee (Leuven)
Wanneer
woensdag 14 november 2018 van 14:00 tot 16:00
woensdag 21 november 2018 van 14:00 tot 16:00
woensdag 28 november 2018 van 14:00 tot 16:00
Prijs
60 euro

Op de agenda

De tentoonstelling opent pas in het najaar, meebouwen aan het ruimteschip kan nu al!

Ja, ik doe mee!