Expo 'Religie. Helend. Verdelend' nog tot 28 april, in PARCUM

PARCUM schetst met historische objecten en hedendaagse kunst hoe religie heelt en verdeelt.

Op 11 november wordt de nieuwe Vredesbeiaard van de Abdij van Park ingehuldigd. Naar aanleiding van deze inhuldiging organiseert Abdij van Park een tentoonstelling rond religie en oorlog. Vrede is de kern van vrijwel elke religie. En toch woeden vele oorlogen in naam van God. Hoe kan dat?

De tentoonstelling 'Religie. Helend. Verdelend' doet ons nadenken over de rol van religie en levensbeschouwing. Immers, religie heelt, maar brengt tegelijk ook conflict, verdeling en oorlog. Ook vandaag is dit meer dan ooit actueel. 

Wat betekent religie in conflict en vrede? Wat doet dit met geloofsbeleving? En wat is de invloed op de kunst? 'Religie. Helend. Verdelend' plaatst historische cultuurobjecten uit tal van museale en religieuze collecties naast hedendaagse kunst van Yael Bartana, Michael Rakowitz en Wael Shawky.

‘Imagine no religion, nothing to kill or die for’. John Lennon zong het ooit. En toch zien we elke dag vreselijke beelden van conflicten in Nigeria, Gaza, Irak, Syrië of Afghanistan, die hun oorsprong vinden in religieuze verschillen. Mensen worden nog steeds vervolgd en uitgemoord enkel omwille van hun geloofsovertuiging. 

Voor de gewone mens lijken religies dan ook meer en meer een oorzaak van verdeeldheid en spanningen tussen mensen. Sommigen vinden het zelfs een bedreiging voor de wereldvrede. Onze steden worden meer en meer wereldsteden, met mensen met diverse achtergronden, godsdiensten en uit verschillende culturen.

Alle verschillende godsdiensten zoeken naar een vredelievende manier van leven, in vrede met iedereen. Ze zoeken allemaal naar de zin en de betekenis van ons bestaan, die nooit in oorlog en geweld liggen, niet in de zelfdestructie, niet in de uitroeiing van de mens zelf, maar in vrede en verzoening.

WOI ontstond niet door een godsdienstconflict, maar religie speelde toch een grote rol. De verschillende partijen, maar ook soldaten in de loopgraven zochten steun in hun geloof.

De tentoonstelling loopt van 8 november 2018 tot en met 28 april 2019 in PARCUM, Abdij van Park 7, Leuven.

Meer info op www.parcum.be/helend-verdelend

Vergeet je UiTPAS niet! Ook deze expo biedt omruilvoordelen: 

  • 5 UiTpunten: ontvang een fikse korting en betaal slechts € 5 in de plaats van € 10 voor een expoticket 
  • 10 UiTpunten: krijg 2 expotickets voor de prijs van 1  
  • 15 UiTpunten: betaal slechts € 15 in de plaats van € 25 voor de catalogus 

Tot en met 28/04/2019, om te ruilen aan de balie van PARCUM.  

Geschreven op: 09 november 2018 in: vrije tijd, bezoeken
Geschreven door: Anne Holemans

Praktisch

zaterdag 09 februari 2019
PARCUM | Heverlee
Waar
PARCUM
Heverlee
Wanneer
zaterdag 9 februari 2019 van 14:00 tot 16:00
Prijs
19 euro
Organisatie
Amarant vzw