Expo 'Herleven. Leuven na 1918'

Een tentoonstelling over de veerkracht van de Leuvenaar na 1918, de eerste wereldoorlog.

Hoe herleefde de Leuvenaar 100 jaar geleden? Welke oplossingen zocht hij voor zijn zorgen, wonen, werken, leren en ontspanning? En hoe werd de herinnering aan de verwoesting levend gehouden?

HET VERHAAL VAN DE TENTOONSTELLING 

De voorbije jaren is heel wat aandacht besteed aan de Eerste Wereldoorlog. De cyclus van herdenkingen wordt afgerond met HERLEVEN, een tentoonstelling die stilstaat bij hoe het leven opnieuw op gang kwam in 1918, na het einde van de oorlog.

Daarmee wordt een leemte in het herdenkingsaanbod, dat dit jaar in het ganse land behoorlijk uitgebreid is, opgevuld. De oorlog en wapenstilstand krijgen veelvuldig aandacht, maar wat na 11 november 1918 gebeurt, is een hoofdstuk dat grotendeels onderbelicht blijft. Behalve in de gerestaureerde Volksbank in de Muntstraat, waar je tot 11 november “HERLEVEN. Leuven na 1918” kan bezoeken.

Geen verhaal van stenen

“In 2018 wil de stad met de tentoonstelling focussen op de wederopbouw én het leven van de Leuvenaars na 1918”, vertellen Joke Buijs en Luc Verpoest, curatoren van HERLEVEN. “Er is immers een heel menselijk verhaal te vertellen over hoe de stad en zijn inwoners opnieuw vorm geven aan de stad en hun leven na de oorlog. Het is dus niet enkel een verhaal over stenen, maar ook over hoe de mensen zelf die periode beleven.”

Exclusieve inkijk

In de tentoonstelling ontdek je doorheen verschillende thema’s - zorgen, wonen, leren, werken, ontspannen en herinneren - hoe de Leuvenaars de veerkracht hebben om hun leven en hun stad terug op te bouwen. Via een audiogids kan de bezoeker ook echt kennis maken met verschillende personages uit 1918 en hun verhaal. Gebaseerd op authentieke documenten, foto’s en tekeningen krijgen we een exclusieve kijk op het leven in 1918. Er is een audiotour voor kinderen en voor volwassenen.

Voor Leuvenaars

Met HERLEVEN wordt in de eerste plaats op Leuvenaars gemikt, die willen ontdekken hoe de eerdere inwoners van hun stad doorheen een moeilijke periode gingen. Maar ook voor bezoekers die Leuven aandoen, biedt de expo een unieke inkijk in een brok geschiedenis die lang niet ontsloten was. 

Meer informatie over de expo, tickets en rondleidingen vind je hier

Geschreven op: 24 mei 2018 in: bezoeken
Geschreven door: JVB - HVZ

Op de agenda

Herleven. Leuven na 1918 - Expo in Ceragebouw, Muntstraat 1, Leuven (ingang via Boekhandelstraat).

info