Een uitgelezen moment voor een bezoek aan M

Najaarstentoonstellingen in M - Museum Leuven.

Grijs weer, gure wind, regen en mist. De herfst is gearriveerd, de winter komt eraan. Het uitgelezen moment voor een bezoek aan M-Museum Leuven, waar je ook dit seizoen enkele interessante en leerrijke tentoonstellingen kan meepikken. Onze reporter Anne Holemans ging op verkenning.

Neem een selfie met je favoriete Arenberg!

DE ARENBERGS

Koningin Mathilde kwam er voor naar Leuven, de tentoonstelling krijgt (inter)nationale aandacht, dit is een aanrader van formaat: het Arenbergfestival. Ontdek verhaal van deze familie aan de hand van hun uitgebreide kunstcollectie.

Macht en schoonheid, De Arenbergs’ biedt een unieke kijk op het leven en op de immense kunstverzameling van de familie Arenberg. Een verhaal dat begint in de 15de eeuw en ook vandaag nog verder geschiedenis schrijft.

Met unieke stukken die uitgeleend werden door verschillende musea uit de hele wereld en uit privécollecties, leer je de familie kennen. Schilderijen, tapijten, kunstwerken, zelfs kledingstukken en juwelen worden tentoongesteld en kunnen bewonderd worden door jong en oud. Een audiogids geeft je meer uitleg.
tot 20 januari

RENÉ HEYVAERT

René Heyvaert begon zijn carrière als architect, maar ontpopte zich snel als kunstenaar. In twee zalen worden beide facetten van zijn carrière belicht. Ongeveer 150 stukken worden tentoongesteld: objecten, tekeningen, mail art en structuren: ze tonen de veelzijdigheid van de kunstenaar.

In een aparte ruimte werd het huis van Heyvaerts broer opnieuw opgebouwd. De structuur past net in de zaal. Verschillende originele elementen uit het huis, zoals de gordijnen, werden opnieuw gebruikt. Twee kleine maquettes tonen het huis zoals Heyvaert het ontwierp. Ze tonen hoe Heyvaert dacht over bouwen en wonen. tot 10 februari 2019

VASCO ARAÚJO

Vasco Araújo is een Portugese kunstenaar. Hij combineert meerdere disciplines zoals beeldkunst, fotografie, film, tekeningen en performance. M stelt zes werken tentoon: met video, portretten van Romeinse figuren, tekeningen, sculpturen en gedichten tonen ze de veelzijdigheid van de artiest. tot 17 maart 2019

MIES VAN DER ROHE AWARD

Eén van de meest prestigieuze architectuurwedstrijden in Europa is de ‘Mies van der Rohe Award’. Kuier langs het werk van de deelnemende projecten en bewonder het werk van de finalisten van deze tweejaarlijkse wedstrijd. Maquettes, films en plannen tonen de knapste en meest vernieuwende nieuwbouwprojecten in Europa. tot 24 februari 2019

De permanente opstelling in M, mét interactief bedieningspaneel

DIRK BOUTS

Naast deze tijdelijke exhibities presenteert M ook een permanente selectie uit de enorme kunstcollectie van het museum. In De Schatkamer van Sint-Pieter kan je bijvoorbeeld enkele belangrijke kunstwerken uit de kerkelijke geschiedenis bewonderen. ‘Het laatste avondmaal’ van Dirk Bouts, een absoluut topstuk, heeft een vaste plaats in de kerk, naast werken van Jan Rombouts en andere Vlaamse meesters.

De Sint-Pieterskerk zit overigens in een laatste restauratiefase. M werkt er volop aan een nieuwe bezoekersbeleving, die ervoor zal zorgen dat deze kunstschatten tot hun volle recht komen. Wij tellen alvast af naar september 2019.

Geschreven op: 27 november 2018 in: vrije tijd, bezoeken
Geschreven door: Anne Holemans

Praktisch

zondag 24 februari 2019
M – Museum Leuven | Leuven
Waar
M – Museum Leuven
Leuven
Prijs
12 euro
Organisatie
M – Museum Leuven
zaterdag 09 februari 2019
M – Museum Leuven | Leuven
Waar
M – Museum Leuven
Leuven
Prijs
12 euro
Organisatie
M – Museum Leuven
zondag 24 februari 2019
M – Museum Leuven | Leuven
Waar
M – Museum Leuven
Leuven
Prijs
12 euro
Organisatie
M – Museum Leuven