De Duitse Negatieven van Leuven: een gratis openluchtexpo

Leuven door de ogen van de bezetter. Nog tot en met 11 november in het stadspark.

Wie de komende maanden door het Leuvense stadspark wandelt, krijgt een unieke blik in het leven van de Leuvenaar tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de laatste twee jaren van de oorlog reisden een aantal Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten doorheen heel het land. Zij fotografeerden meer dan 10.000 monumenten en andere gebouwen. De beelden werden oorspronkelijk gebruikt als propagandamiddel. Na de oorlog kocht de Belgische Staat ze op en sindsdien behoren de foto's tot de collectie van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). 

Een selectie van een 30-tal uitzonderlijke zwart-wit foto’s uit de periode van de bezitting in Leuven zijn te zien in de hoofdlaan van het Stadspark.  De tentoongestelde beelden maken deel uit van een verzameling van ongeveer 400 foto’s getrokken in Leuven. Ze tonen bekende locaties, zoals de Grote Markt, de Oude Markt of de Naamsestraat. Sommige zijn nog heel herkenbaar, andere helemaal niet meer.

De tentoonstelling geeft een beeld van hoe de Leuvenaars hun leven tijdens de bezetting en na de grote brand van 25 augustus 1914 zo goed en zo kwaad mogelijk verder probeerden te zetten.

Ben je benieuwd hoe de Grote Markt of de Oude Markt er meer dan 100 jaar geleden uitzagen? Of hoe de inwoners van onze stad tijdens de Grote Oorlog leefden? Neem dan de volgende keer dat je in het stadspark bent even de tijd voor deze tentoonstelling. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nog tot en met 11/11/2018 gratis in het Sint-Donatuspark Leuven (Stadspark)  
Openingsuren: 01/04 tot 30/09: 7u00 tot 21u30 01/10 tot 31/03: 7u00 tot 19u00

Meer info op www.herleven.be

De tentoonstelling is een initiatief van de stad Leuven, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) en kadert binnen het stadsproject 'Herleven. Leuven na 1918'. De gelijknamige tentoonstelling loopt nog tot en met 11 november in de nieuwe gebouwen van Cera (Muntstraat 1).

Geschreven op: 06 september 2018 in: gratis, bezoeken
Geschreven door: Sarah David & Stad Leuven

Praktisch

vrijdag 21 september 2018
Sint Donatuspark (stadspark) | Leuven
Waar
Sint Donatuspark (stadspark)
Leuven
Organisatie
Stad Leuven
zondag 09 september 2018
Cera | Leuven
Waar
Cera
Leuven
Wanneer
zondag 9 september 2018 van 10:00 tot 18:00
Organisatie
stad Leuven - dienst communicatie

Gerelateerde artikels