Chinees Nieuwjaar

Nu al heimwee naar Kerstmis? Dan kan je binnenkort genieten van het Chinese Nieuwjaar in Leuven.

Op zaterdag 9 februari trekt er een authentieke leeuwendans omringd met allerlei dansers doorheen de Diestsestraat. En ’s avonds kan je naar een heuse Chinese musical in Aula Pieter de Somer van de KULeuven.

Het Chinese nieuwe jaar begint eigenlijk al op dinsdag 5 februari. “Maar omdat dit voor de Leuvenaars een gewone werkdag is, hebben we onze optocht op een zaterdagnamiddag gezet. Zo kunnen de handelaars mee profiteren van de aandacht die de ‘leeuwen’ en hun begeleiders zullen krijgen”, zegt Ping-Ping Shao van de Chinese vereniging NiHao Leuven die samen met het Conficius Institute instaan voor de organisatie. “De optocht vertrekt vooraan in de Diestsestraat en eindigt na twee tussenstops op de Grote Markt.” Daar worden de deelnemers vergast op een heerlijke Chinese gemberthee.

Salade

“De leeuw is een belangrijk symbool in onze cultuur, hij verjaagt de boze geesten en brengt geluk”, legt Ping-Ping uit. “Traditioneel in China is dat de handelaars er een krop sla hangen boven de voordeur. Als de leeuw bij hen passeert ‘eet’ hij de sla op door erop te kauwen. Vervolgens spuwt hij hem weer uit. Dat ritueel brengt volgens de Chinese traditie geluk en voorspoed. Wij gaan in Leuven wel geen echte sla gebruiken, maar salades van papier. Zo is er minder verspilling.”

Kungfu

De leeuwendans zal worden uitgevoerd door enkele bijzonder goed getrainde leden van de Leuvense kungfu-school Long Hu Men. “De twee instructeurs komen speciaal voor dit event helemaal uit China. Zij hielpen onze vrijwilligers bij het aanleren van de techniek van de leeuwendans. Het zijn echte atleten, als je het mij vraagt. Want je moet een goede uithouding hebben en heel lenig zijn om de leeuwendans goed uit te voeren”, weet Ping-Ping. 

Harmonie

In Leuven wonen meer dan 1.300 Chinezen. Niet alleen handelaars, maar ook heel wat studenten en mensen die voor bijvoorbeeld Imec werken. “We willen met deze viering van het Chinese nieuwjaar aantonen dat we als Chinese gemeenschap in harmonie willen en kunnen samenleven met de andere bevolkingsgroepen van de stad. We willen vooral het positieve imago van China benadrukken en ook onze cultuur promoten”, aldus Ping-Ping.

Musical

Voor wie ook van Chinese muziek houdt, is er zaterdagavond van 20.00 tot 21.00 uur ‘Luister naar Qin’ een heuse traditionele musical in het Chinees (met Engelse ondertitels) in aula Pieter de Somer. Dat optreden is wel betalend, en je moet op voorhand reserveren. Meer info volgt.  

Programma

13.00 uur – 14.00 uur: Inwijdingsceremonie van de Chinese leeuwen op het Martelarenplein  door burgemeester en schepenen

14.00 uur – 15.00 uur : Optocht met Leeuwendans door de Diestsestraat

15.00 uur  – 16.00 uur: Chinese proeverij op de Grote Markt

20.00 uur – 21.00 uur: ‘Luister naar Qin’: Chinese musical (betalend), aula Pieter De Somer


Geschreven op: 07 januari 2019 in: vrije tijd, kijken en luisteren, bezoeken
Geschreven door: Wilfried Jans

Praktisch

zaterdag 09 februari 2019
Martelarenplein | Leuven
Waar
Martelarenplein
Leuven
Wanneer
zaterdag 9 februari 2019 van 13:00 tot 16:00
Organisatie
Nihao Leuven