8 redenen om de gerestaureerde Sint-Pieterskerk te bezoeken
Na een restauratie van 35 jaar kan je sinds 7 maart 2020 de Sint-Pieterskerk in zijn volle glorie bewonderen. UiT in Leuven geeft je alvast 8 goede redenen voor een uitgebreid bezoek.

1. Meesterwerk van Brabantse Gotiek
De Sint-Pieterskerk werd gebouwd in de 15de eeuw en moest de hoogste kerk van de Lage Landen worden. Dit is - door de zwakke ondergrond - niet gelukt. Dit neemt niet weg dat de kerk zelf een meesterwerk van de Brabantse Gotiek is. Een 12 meter hoge sacramentstoren, de kapel van volksheilige Fiere Magriet en de weelderige brouwerskapel zijn maar enkele staaltjes van de bouwkundige genialiteit.
Wist je trouwens dat de kerk met zijn belfort deel uitmaakt van het Unesco werelderfgoed?
2. Dieric Bouts, de Leuvense Jan Van Eyck
Wat Van Eyck is voor Gent, is Bouts voor Leuven. Bouts maakte in de 15de eeuw carrière als stadsschilder van Leuven en wordt als ‘Vlaamse Primitief’ in één adem genoemd met de gebroeders Van Eyck, Rogier Van der Weyden, Jheronimus Bosch en Hans Memling. Bouts wordt geroemd om het op punt stellen van het perspectief in de schilderkunst en zijn werken kan je vinden in musea overal ter wereld.
Echt bijzonder is dat twee van zijn grootste meesterwerken “Het Laatste Avondmaal’ en ‘De Marteling van de Heilige Erasmus’ nog steeds in de Sint-Pieterskerk hangen, waarvoor hij ze 560 jaar geleden schilderde.
Wist je dat op basis van de zijpanelen van ‘Het Laatste Avondmaal’ Dieric Bouts als de eerste echte landschapsschilder wordt beschouwd?

3. Praalgraf van hertog Hendrik I
Onder de leiding van Hertog Hendrik I (1165 – 1235) groeide Brabant uit tot één van de machtigste gewesten van de Lage Landen. Leuven was de thuishaven van de Hertog en hij werd er dan ook begraven. Zijn 13de eeuwse grafsteen werd volledig gerestaureerd. Het levensverhaal van Hendrik I en de restauratie van de grafsteen kan je beluisteren via de vijfdelige podcast ‘Moving Henry’.
Wist je dat de grafsteen van Hendrik I de oudste bewaard gebleven gisant (een grafsteen waarop de overledene liggend is afgebeeld) van België is?
4. Triomfkruis van Borman
Een enorme blikvanger in de kerk is het monumentale Triomfkruis van Jan II Borman. De Christus aan het kruis wordt beweend door héél fijn en expressief uitgewerkte beelden van Maria en Johannes. Smart en leed gaan in het werk mooi samen.
Wist je dat Jan Borman bekend staat als de beste beeldsnijder van de 16de eeuw?

5. Ontdek het zegel van de KU Leuven
Student in Leuven? Misschien heb je je dan ook al afgevraagd van waar het logo van de universiteit komt. Wel het originele eikenhouten beeld ‘Sedes Sapientiae’ (Zetel der Wijsheid) staat terug op zijn oorspronkelijke plaats in de kerk. Tijdens de bombardementen in 1944 werd het beeld vernietigd. De verschillende grote stukken konden gelukkig terug aan elkaar gelijmd worden.
Wist je dat de ‘Sedes Sapientiae’ ook nog steeds het zegel is van de universiteit van Louvain-la-Neuve?
6. Niet alleen kijken, maar het laatste avondmaal echt beleven
Je kan er voor opteren om de kunstschatten in de kerk gewoon te bekijken, de bezoekersgids vormt dan een goede leidraad. Maar je kan ook de highlights als het ware gaan beleven. Dankzij mixed reality stap je met een tablet onder meer in ‘Het Laatste Avondmaal’, sta je in het water van de Dijle in de kapel van Fiere Magriet, kijk je door de kerkmuren heen en sta je tussen de vlammen die de kerk in 1914 teisterden.

7. Gratis genieten
Vroeger was de kerk opgesplitst in een kerkelijk en een museaal gedeelte (de Schatkamer). Voor de schatkamer moest je inkom betalen. Nu vormt de kerk opnieuw één geheel met zowel een artistieke als een religieuze functie. Dit betekent dat je gewoon gratis kan genieten van de prachtige kerk en de kunstwerken. Voor de bezoekersgids en de digitale beleving betaal je wel 5 euro.
Wist je dat de kerk elke dag te bezichtigen is van 10u00 tot 16u30 en op zondag van 11u00 tot 16u30?
8. Familieparcours
Uiteraard is de digitale beleving op zich al een feest voor kinderen. Maar speciaal voor de jongste bezoekers werden de verhalen, weetjes en opdrachten ook gebundeld in een bijzonder mooi doe-boekje.
Wist je dat het museum M Leuven ook gratis toegankelijk is voor kinderen en jongeren tot 18 jaar?

Foto’s M Leuven en A. Holemans