7 redenen om deze zomer een bezoek te brengen aan museum M.

Het museum M is dé plek om je culturele zinnen te verzetten deze zomer met tal van activiteiten.

1. Jong, lokaal talent

Met Open M geeft het museum de kans aan beeldende kunstenaars uit Vlaams-Brabant om hun werk te tonen in M. Voor deze vijfde editie werden maar liefst 323 dossiers ingediend, waaruit de jury, bestaande uit vijf bekende Vlamingen met een sterke band met Leuven, de uiteindelijk deelnemende kunstenaars selecteerde. Dat zijn er 21 geworden. Bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling stemmen op hun favoriet. De publieksfavoriet krijgt in het najaar van 2019 een residentie in het M-atelier in Cas-co, gekoppeld aan een eigen toonmoment.

2. De Vlaamse Rothko

Zeer de moeite is de ingrijpende solotentoonstelling van Pieter Vermeersch die de tweede verdieping van het museum omtoverde tot één grote totaalinstallatie die tegelijk een overzicht is van zijn (abstract) werk tot nu toe. Parallel aan deze tentoonstelling wordt op vrijdag 12 juli het boek ‘Variations’ voorgesteld dat een volledig overzicht geeft van Vermeersch’ oeuvre en een ruime selectie bevat van zijn werk op het snijpunt van fotografie, architectuur en schilderkunst.

Lees hier het interview dat we met Pieter Vermeersch eerder dit jaar afnamen in het kader van deze expo.

3. Meer boeiende expo’s

In een nieuwe collectiepresentatie, focust M deze zomer ook op het thema lichaamstaal. In vier zalen brengen ze zowel oude als hedendaagse kunstwerken samen waarbij het menselijk lichaam centraal staat. Speciaal voor deze gelegenheid worden enkele van die werken momenteel gerestaureerd.

Nog een andere boeiende expo in het museum deze zomer toont de potloodtekeningen van de Bulgaarse Aleksandra Chaushova. In haar show ‘Burotica’ probeert ze de mechanismen bloot te leggen waarmee we onze eigen geschiedenis vormgeven. Hoe ontstaan herinneringen? Hoe verhouden die zich tot ons collectief geheugen?

4. Bouts live!

In de Leuvense Sint-Pieterskerk hangt al 560 jaar lang een van de onbetwistbare meesterwerken uit de Lage Landen: 'De marteling van de heilige Erasmus' van Dieric Bouts. Het schilderij is toe aan een grondige opknapbeurt, en die kan je nu live gaan bekijken. De restauratie volgen kan elke dinsdag en donderdag tot eind juli.

5. M-idzomer 2019

Deze zomer pakken M – Museum Leuven en Het Depot uit met de 10de editie van M-IDZOMER, die dit jaar plaatsvindt van 1 t.e.m. 4 augustus. Vier zwoele zomeravonden op rij wordt de tuin van M opnieuw omgetoverd tot een sfeervolle festivalsetting met een muziekprogramma om u tegen te zeggen. Met optredens van onder meer Calexico, Iron and Wine, Heather Nova, Lamb en Trixie Whitley.

Meer info over het programma via deze link

6. M for kids!

Ook voor kinderen valt er deze zomer heel wat te beleven in M. Op zaterdag 3 augustus vindt er een M-IDZOMER FOR KIDS plaats in de tuin van het museum. Het wordt één groot feest waarin kinderen kunnen meezingen en dansen met Kapitein Winokio!  Daarnaast wordt er een zoektocht doorheen het museum georganiseerd (onder het thema ‘smaak’). En de kleinsten kunnen deze zomervakantie ook elke dag spelen in de tuin, of deelnemen aan diverse workshops in de Museumspelstraat.

7. De innerlijke M-ens

Ook dit jaar wordt het dakterras van M tijdens de zomer omgetoverd tot een waar paradijs voor bon vivants. De pop-up zoMerbar van M staat voor een stevige portie optredens en performances in een unieke setting, en daar mag een lekker hapje en drankje uiteraard niet bij ontbreken.

Meer info over het programma via deze link 

Overzicht

  • Pieter Vermeersch (expo) | nog t.e.m. maandag 19 augustus 2019
  • De Taal van het Lichaam | nog t.e.m. zondag 19 april 2020
  • Aleksandra Chaushova | nog t.e.m. zondag 3 november 2019
  • Open M | nog tot en met zondag 22 september 2019
  • M-IDZOMER 2019 | van donderdag 1 t.e.m. zondag 4 augustus 2019
  • Museumspelstraat | van maandag 1 juli tot en met zondag 1 september 2019
Geschreven op: 22 juli 2019 in: kijken en luisteren, bezoeken, UiT met kinderen
Geschreven door: Wilfried Jans

Op de agenda

Zomer in museum M

Meer informatie