7 lichtpuntjes in de donkere winterdagen

Zet je muts op en sla een sjaal om want ook in de winter valt in Leuven héél wat te beleven. Onze winterse UiTtips zijn echte lichtpuntjes in deze donkere dagen en doen je de koude zeker en vast snel vergeten.

1. Binnen spelen in de Winterspeeltuin - 26/12 tot 30/12 

Te koud om buiten te spelen? De Winterspeeltuin is een goed alternatief. Van 26 tot 30 december kan je je in de Brabanthal uitleven op springkastelen, kermismolens, hindernisbanen, ... Er is ook een rustige speelplek voor de allerjongsten ingericht. (Groot)ouders kunnen ondertussen genieten van een hapje en drankje op het Winterspeeltuinterras. 

Vergeet je UiTPAS niet voor extra voordelen. Een lekkere croque monsieur of een gratis ticket voor een andere dag. 

MEER INFO 

2. Ontmoet de Kerstman - 11/12 tot 22/12

De Kerstman komt terug naar de Leuvense kerstmarkt en neemt er van 11 tot en met 22 december zijn intrek in het sparrenbos op het Hooverplein. Nieuw dit jaar is het selfiestation waar je Instagramwaardige kerstfoto’s kan maken. Uiteraard is de gezelligste kerstmarkt van het land ook de plek om te shoppen en te genieten van een spijs en drank. Of pik één van de vele gratis optredens mee.

MEER INFO

3. Loop je warm 

Niets zo sportief als in de barre kou te gaan lopen. Op zondag 22 december komt de Warmathon terug naar Leuven. Rondjes lopen voor je eigen gekozen goede doel: hartverwarmend!

MEER INFO

Een weekje later - op zondag 29 december - kan je opnieuw die loopschoenen aantrekken voor de  Eindejaarscorrida . Het parcours gaat dwars door de historische binnenstad en je kan kiezen voor de 4, 8 of 12 kilometer. Voor kinderen onder de 9 jaar is er een aparte race van 1 kilometer. Vergeet niet dat deelnemen belangrijker is dan winnen.

MEER INFO

Loop je liever individueel of op een moment dat jou het beste uitkomt. Dan is de  Runnin’City   app  misschien iets voor jou. De gratis app combineert lopen met sightseeing, want bij elke bezienswaardigheid krijg je informatie. Er zijn 5 verschillende routes tussen de 5 en 13 kilometer. 

MEER INFO

4. Heerlijk wandelen

Tijdens de wintermaanden ben je geneigd om binnen te blijven en net als héél wat dieren aan een lange winterslaap te beginnen. Nochtans is het ook een ideaal moment om prachtige winterse landschappen te ontdekken. Kende je het Wijgmaalbroek, Lovenarenbroek, de Hagelandse Vallei of de Koeheide al? De wandelroutes kan je raadplegen op de website van Natuurpunt. 

MEER INFO 

Tijdens Wintertijd, het heerlijke winterse stadsfestival,  worden ook héél wat wandelingen aangeboden. Wat denk je van een gegidste wandeling in de binnenstad of een stiltewandeling in de Abdij van Park?

MEER INFO 

5. Culinair genieten

Na een stevige wandeling kom je gegarandeerd terug op temperatuur in één van de gezellige koffie- en theehuizen in de stad. Een aantal (inter)nationale bloggers stelde een lijstje samen. 

MEER INFO  

Wist je trouwens dat je ook een uitgestelde koffie of een warme kom soep kan schenken aan iemand die hier, om welke reden dan ook, nood aan heeft. Op de website van Enchanté vind je een lijst van Leuvense handelaars die meedoen. 

MEER INFO

En tijdens het laatste weekend van het jaar kan je opnieuw terecht voor een winterse editie van het Food Truck Festival dat dit jaar op het Hooverplein doorgaat.

MEER INFO 

6. Betoverend mooie lichtjes

De sfeervolle verlichting maakt dat deze donkere dagen betoverend mooi worden. De Wintertuin met kerststal, schaapjes en de traditionele kerstboom zorgt ervoor dat de Grote Markt vanaf 5 december er nog mooier uitziet dan anders.

Op 14 december baadt het Groot Begijnhof in de gloed van duizenden kaarsen, met beiaard- en koormuziek op de achtergrond. En (un)Holy Lights stelt lichtinstallaties voor in 3 kerken en kapellen. 

MEER INFO 

Wist je trouwens dat je elke vrijdagavond van december de mooi verlichte stad kan bekijken vanuit de toren van de Universiteitsbibliotheek. Een waanzinnig uitzicht! 

MEER INFO 

 7. Genieten van cultuur


Het nieuwjaarsconcert in de stadsschouwburg is al enkele maanden uitverkocht, maar gelukkig zijn er nog héél wat concerten gepland in onze kerken. Zoals het Sfeervol Kerstconcert in de Abdij van Park, de kerstconcerten Currende in de Sint-Pieterskerk, een Ceromony of Carols in de Abdij van Vlierbeek of Voices in the Snow in de Sint-Kwintenskerk.

Ook bij Kinepolis Leuven kan je in een luie zetel wegzakken om te genieten van het ballet ‘De Notenkraker’ of de opera ‘De Toverfluit’ 

Vergeet ook niet de tentoonstelling Borman en Zonen in M Leuven of de kerstexpo De Stille Getuige in PARCUM te gaan bekijken op een druilerige winterse dag.

Geschreven op: 20 november 2019 in: sport, gratis, vrije tijd, kijken en luisteren, doen, bezoeken, UiT met kinderen
Geschreven door: Leuven Girl