7 leestips voor het weekend

Geen zin om op pad te gaan? Niet erg: de 7 boeken van het literaire Debutantenbal wachten op jou!

Afgelopen woensdag maakten zeven kersverse auteurs een geslaagde entree op het Debutantenbal van Passa Porta in de Bib Leuven. 

De baljurken bleven thuis, toch konden Hannelore Bedert, Radna Fabias, Bert Moerman, Kathy Mathys, Maarten Goethals en Marieke Lucas Rijneveld het publiek inpakken met fragmenten uit hun eerste boek. Kader Abdolah vertelde op geheel eigen wijze over zijn eerste keer. Welk boek verkies jij voor het weekend?

 • 1.Hannelore Bedert - Lam
  Singer-songwriter Hannelore Bedert schoof haar bloeiende muziekcarrière aan de kant, sloot zich op in een container en kwam terug met een knaller van een debuutroman: ‘Lam’. Na een chaotisch leven in de grote stad keert Lucia terug naar huis om daar de raadsels van haar jeugd en de geheimen van haar overleden vader te ontrafelen ...

Radna Fabias werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs voor beste poëziedebuut

 • 2.Radna Fabias - Habitus  
  Radna miste haar debuut in de Nederlandstalige letteren niet: Fabias werd geboren op Curaçao en is de eerste zwarte dichter die de C. Buddingh’-prijs kreeg voor het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie. De jury roemde haar werk als ‘vlezig, goddelijk vunzig soms’. ‘Habitus’ is een bundel met een sterke verhalende lijn, over een migrant die terugkeert naar haar geboortegrond, een Antilliaans ‘eiland’.
 • 3.Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak  
  Marieke Lucas Rijneveld blijkt een dubbeltalent: eerder sleepte ze de C. Buddingh’-prijs in de wacht, nu gooit ze hoge ogen met haar eerste roman ‘De avond is ongemak’. Het boek vertelt het schrijnende verhaal van een boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.

'Grimmig', 'geestig' en 'voortreffelijk'

De Morgen over het debuut van Bert Moerman
 • 4.Bert Moerman – Niet dat het iets uitmaakt  
  Bert Moerman groeide op, op een plek waar weinig meer te doen was dan lezen en films kijken. In 2016 vertrok hij naar New York om daar zijn debuutroman ‘Niet dat het iets uitmaakt’ te schrijven. De Morgen omschreef het als ‘grimmig’, ‘geestig’ en ‘voortreffelijk’. De Standaard roemde zijn ‘fijnzinnige humor’.
 • 5.Maarten Goethals - De fragmenten  
  Maarten Goethals schreef en schaafde de voorbije jaren ‘intensief en haast autistisch’ aan dit ene werk, een dagboek in speculatieve stijl over het einde van de monarchie.
 • 6.Kathy Mathys - Verdwaaltijd  
  ‘Verdwaaltijd’ is een ambitieuze en trefzekere roman over obsessies en het verlangen te verdwijnen. Diverse verhaallijnen lopen door elkaar en nemen de lezer mee van de Brusselse straten tot in de wouden van Californië.
 • 7.Buiten categorie: Kader Abdolah – Het pad van de gele slippers 
  Kader Abdolah, niet meer aan zijn debuut toe, kwam langs met een pak tips en wenken voor de nieuwe generatie. Hij stapte destijds de Nederlandse Literatuur binnen met de verhalenbundel ‘De adelaars’, waarmee hij prompt Het Gouden Ezelsoor won. Met boeken als ‘Spijkerschrift’ en ‘Het Huis aan de moskee’ gaf hij een nieuwe invulling aan de term ‘everseller’. Zijn nieuwe roman ‘Het pad van de gele slippers’ is er opnieuw eentje om in te kaderen. We volgen het leven van een Perzische filmmaker in een tijdperk van revolutie en verraad. Het is de roman die in het oeuvre van Abdolah ontbrak.

Uiteraard vind je alle boeken in de uitgebreide collectie van de Bib Leuven. Voor meer leestips raden we je www.leuvenleest.be aan.

foto's: @leuvengirl

Geschreven op: 30 november 2018 in: gratis, vrije tijd, doen
Geschreven door: KS