5 tips voor muziekfestival 20·21

Festival 20·21 gaat van start en bestaat ondertussen al 25 jaar. Proficiat! UiT in Leuven vroeg aan de organisatie welke concerten echt wel niet te missen zijn. Dit zijn de 5 tips:

TIP 1: een bloedmooi concert op donderdag 3 oktober

Het altijd swingende Oxalys ensemble is een plezier om te beluisteren én te zien. Deze keer brengen ze twee solisten mee naar Leuven: tenor Yves Saelens en hoboïst Balder Dendievel en dit om de pastorele sfeer op te roepen. Je krijgt Britse songs van o.a. Benjamin Britten en Ralph Vaughan Williams. Ze bezweken voor de lokroep van de idyllische schoonheid van het Engelse landschap. Deze muziek zal intens en poëtisch klinken, het wordt een bloedmooi concert. 

MEER INFO

TIP 2: muziek door merg en been op donderdag 8 oktober

Wolfgang Rihm valt op tussen de componisten van nu. Hij componeert vanuit de buik, volgt zijn intuïtie... en dat leidt tot overrompelende muziek. Wees voorbereid! Zijn Musik für drei Streicher zal je overvallen. Het werk vraagt niet om ‘begrepen’, maar om ‘beleefd’ te worden. Overgave, daar gaat het om: de bereidheid om je te laten meesleuren door de maalstroom van je eigen emoties.

MEER INFO

TIP 3: een beetje Bach & Berio op zondag 13 oktober

Roel Dieltiens behoort tot de topuitvoerders van de wereldberoemde Cellosuites van Bach. Hij gaat de uitdaging aan om de zes suites op één dag uit te voeren van 10:00 tot 21:30. Nog zo'n staaltje van muzikale spitstechnologie zijn de Sequenza's van Berio. Daarvoor leent New European Ensemble zijn elitelegertje met topsolisten uit: van fluit, trombone en viool tot altsax, gitaar en accordeon... Je kunt hier een duizelingwekkend muzikaal avontuur beleven in de knusse zetels van de Schouwburg in Leuven. 

MEER INFO

TIP 4: TRANSIT - The sound of tomorrow op vrijdag 18 oktober, zaterdag 19 oktober en zondag 20 oktober  

Transit tekent voor het meest spannende muziekweekend van het jaar. PIANOGUIDE dempt de piano met fluweel en verrast met klinkende elektronica. BL!NDMAN saxofoonkwartet brengt BOB mee, hun volautomatisch accordeon. DROM, het welbekende Leuvense amateurpercussionistenensemble, creëert het allernieuwste werk Dance of the Gods van Wim Henderickx. En er is ook gezorgd voor theater bij de klank met ‘Het arsenaal der ongeleefde dingen’. HERMESensemble speelt het slotconcert waarin muziek versmelt met beelden van videokunstenaar Kurt Ralske en filmmaker Henri Storck.

MEER INFO 

TIP 5: FIN(N)ISHING TOUCH op vrijdag 25 oktober 

Festival 20·21 sluit groots af met Antwerp Symphony Orchestra. Je krijgt eerst het betoverende fluitconcerto L'Aile du songe van Kaija Saariaho. Daarna volgt de machtige Vijfde Symfonie van Jean Sibelius, een granieten meesterwerk dat uitmondt in een fenomenale, bezwerende apotheose! En onder leiding van de Finse dirigent Osmo Vänskä, wereldwijd beschouwd als een van dé specialisten van de Skandinavische symfonische muziek kan deze avond niet meer stuk.

MEER INFO

Geschreven op: 23 september 2019 in: kijken en luisteren
Geschreven door: Festival 20·21

Op de agenda

FESTIVAL 20·21

meer info & tickets