5 tips voor Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het Interantionale Vrouwendag. Met 'Dancing On The Ceiling' als thema wil curator Cecilia Verheyden samen met de stad Leuven, Cinema ZED en de KU Leuven het podium geven aan straffe vrouwen. De redactie van UiT in Leuven geeft je alvast 5 tips:

Voor het 3de jaar op rij organiseert de stad in samenwerking met een heleboel partners een groot event naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Dit jaar is the place to be op 8 maart Cinema Zed. Op het programma staan staan vrouwen van alle leeftijden die elk op hun manier de wereld willen inspireren. Deze vrouwen weigeren te blijven botsen tegen het glazen plafond dat nog altijd bestaat. Ze willen op dat plafond gaan staan, dansen en out and proud tonen wie zij zijn.

TIP 1: Filmbrunch in Het Strand

De dag start met een smaakvolle vegetarische brunch in het festivalcafé Het Strand. Aansluitend is er de film ‘The best of Dorien B’. Deze langspeelfilm van Anke Blondé is een komisch drama over een vrouw die zichzelf tussen alle chaos door herontdekt. Na de film is er een nagesprek met de regisseuse.

TIP 2: Panelgesprek met inspirerende jonge vrouwen

Vanaf 14:00 kan je in Het Strand terecht voor gesprekken met een jonge leeuwinnen. Jozefien Daelemans (Charlie Magazine) zal de talks van Jitske van de Veire, Andrea Bardyn, Nozizwe Dube, Gloria Monserez en Chrostin in goede banen leiden. Wat zijn de drijfveren van deze nieuwe generatie vrouwen? Waar zijn ze allemaal mee bezig? Welke drempels ervaren zij? 

TIP 3: Première van Femhistories

Bijzondere aandacht verdient ook de première van de documentaire Femhistories. Deze gloednieuwe mini-documentaire van Rita van Gool en Iwona Pom belicht de feministische beweging in Leuven. Want ook Leuven sprong mee op de kar, toen in de jaren 1970 wereldwijd een nieuwe feministische golf ontstond en overal vrouwen op straat kwamen voor het recht op gelijkheid én gelijkwaardigheid.

TIP 4: Dancing On The Ceilling

Om 16:30 gaan een aantal Vlaamse vrouwelijke regisseuses, Eva Cools, Patrice Toye, Anke Blondé, Cecilia Verheyden en onderzoekster aan de VUB Ilse Schooneknaep in gesprek met Ward Verrijcken over het glazen plafond in de filmwereld waar zij al jarenlang tegenaan botsen.

TIP 5: Vrouwen en humor

De internationale vrouwendag eindigt met een lach met optredens van een aantal stand up commedians als Soe Nsuki, Pascale Platel, Amelie Albrecht, Roosje Pertz en Serine Ayari. Nadien is er een debat met professor aan de KU Leuven Giselinde Kuipers ‘rond vrouwen en humor’.

Doorheen het hele programma zijn er nog andere films. Je kan ook de hele dag terecht in festivalcafé Het Strand. Voor het volledige programma van Internationale Vrouwendag vind je klik hier.

Bestel snel je tickets via deze link.

Geschreven op: 10 februari 2020 in: vrije tijd, kijken en luisteren, doen, bezoeken
Geschreven door: UIT

Praktisch

zondag 08 maart 2020
Cinema ZED - Vesalius | Leuven
Waar
Cinema ZED - Vesalius
Leuven
Wanneer
zondag 8 maart 2020 van 10:00 tot 22:00
Organisatie
Cinema ZED
maandag 02 maart 2020
Swartehond | Leuven
Waar
Swartehond
Leuven
Wanneer
maandag 2 maart 2020 van 18:30 tot 20:00
Organisatie
veelZIJdig door deMens.nu Vlaams-Brabant
zaterdag 07 maart 2020
La Conserve | Wilsele
Waar
La Conserve
Wilsele
Wanneer
zaterdag 7 maart 2020 van 20:30
Prijs
9 euro
Organisatie
30CC
maandag 16 maart 2020
Cinema ZED - Vesalius | Leuven
Waar
Cinema ZED - Vesalius
Leuven
Wanneer
maandag 16 maart 2020 van 09:30 tot 12:00
Organisatie
stad leuven, dienst diversiteit en gelijke kansen