5 redenen voor een bezoek aan DOCVILLE 2019

Van 27/03 tot en met 04/04

Met Docville is Leuven opnieuw het centrum van de documentaire film.

Docville staat al 15 jaar voor originele, intrigerende en prikkelende documentaires die je moet gezien hebben. Twee centrale thema’s kleuren deze editie: de 'ware liefde' en de onderzoeksjournalistiek of kortweg: 'Fake News'. Een héél ruim aanbod met meer dan 70 films, debatten en masterclasses, zowel voor de notoire fan als het grote publiek.

We zetten 5 goede redenen voor een bezoek op een rijtje.


1. UIT LIEFDE

Met ‘Love Factually’ stelt Docville dit jaar de liefde centraal. Verwacht je aan documentaires met humor, tederheid en ontroering, maar even goed aan wetenschappelijke duiding bij wat liefde nu echt is.

Stip alvast 30 maart aan voor de film ‘Marianne & Leonard – Words of Love’ (regie: Nick Broomfield) over de onconventionele relatie tussen Leonard Cohen en zijn muze Marianne. De film wordt gevolgd door een nagesprek met psychiater Dirk De Wachter, zelf een grote Cohenfan.

2. VOOR DE KINDEREN

Onder de noemer ‘Young Docs’ werden enkele films geselecteerd die de blik op de wereld van de jonge kijker verruimen. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen naar ‘De Wilde Stad’, een film over dieren die je in de stad kan terugvinden. Voor tieners staan er twee films op het programma ‘Waar gebeurd: mysteries en avonturen’ en ‘Liyana’ waarbij een groepje weeskinderen in Swaziland zich door hun eigen leven en dromen laten inspireren om een eigen verhaal te bedenken.

3. VOOR DE COMPETITIE

Docville is uiteraard in de eerste plaats ook een wedstrijd voor documentaires. De winnaar in de categorie ‘Beste Internationale Documentaire’ krijgt ook meteen een plaatsje op de longlist voor de Oscars. Daarnaast dingen 7 films mee voor de ‘Weten en Geweten’-prijs, een specifieke prijs voor spraakmakende verhalen die je stof tot nadenken geven en je geest verscherpen. Tenslotte zijn de 10 beste Belgische documentaires van het voorbije jaar te zien. Ze dingen allemaal mee naar de begeerde titel van ‘Beste Belgische Documentaire’.

Wij kijken alvast uit naar:

  • Palimpsest (Mathias De Groof en Mona Mpembele) over de renovatie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en hoe dit ook tot een nieuwe visie op ons koloniale tijdperk leidt (Nationale selectie).
  • Don’t be a Dick about it (Benjamin Mullinkosson) het hilarische en intieme portret van twee onstuimige tienerbroers won de publieksprijs op het documentaire festival in Amsterdam (Internationale selectie)
  • The Brink (Alison Klayman) die ons meeneemt op een tocht met Steve Bannon die extreemrechtse partijen tracht te mobiliseren en verenigen voor de volgende Europese verkiezingen (Weten en Geweten).

4.  OMDAT JE DEZE FILM MISSCHIEN NIET TE ZIEN KRIJGT

Op 29 maart staat De laatste der Europeanen’  geprogrammeerd. In deze documentaire volgt regisseur Lode Desmet de Brexitonderhandelingen achter de schermen, in de voetsporen van hoofdonderhandelaar Guy Verhofstadt. De film mag onder geen beding vertoond worden als de Brexit niet door gaat. Volg dus de actualiteit op de voet, want deze beelden krijg je misschien nooit te zien.

5. NOG VEEL MEER REDENEN

Wat een festival als Docville uniek maakt zijn de verschillende randactiviteiten. Héél wat films worden bijvoorbeeld uitgeleid door de regisseur. Verder is er Docville+ waarbij nabesprekingen en debatten georganiseerd worden aansluitend bij de films.

Voor (toekomstige) professionals is er de Docville Academy met tal van netwerkmomenten, case studies en masterclasses. Topper wordt daar zeker en vast de masterclass met regisseur André Singer, die dit jaar ook de ‘Artist in Focus’ is.

Het aanbod van Docville tussen 27 maart en 4 april is enorm uitgebreid en er zijn dus nog veel meer prachtige documentaires te zien, denk maar aan de beklijvende openingsfilm ‘Cold Case Hammarskjöld’ of de eerder experimentele films die onder de themareeks ‘Outside the Box’ getoond worden.

Neem zeker een kijkje op de website www.docville.be

Geschreven op: 15 maart 2019 in: kijken en luisteren
Geschreven door: Saskia Gheysens

Op de agenda

Meer info & tickets

www.docville.be