18de editie Holebifilmfestival

Cannes, Berlijn ... en Leuven! De beste holebifilms van het moment in één festival.

De 18de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 6 tot 30 november. Gedurende drie weken staan in totaal 25 langspeelfilms, 26 kortfilms, 3 documentaires, 2 podiumvoorstellingen en 2 evenementen gepland die het holebithema centraal stellen.

Kortfilmwedstrijd
De Openingsavond vindt plaats op dinsdag 6 november in Leuven. Traditioneel gaat de avond van start met de kortfilmwedstrijd Holebikort. “Voor deze editie kregen we 165 kortfilms toegestuurd uit 31 landen,” vertelt Bram Descamps van het Holebifilmfestival. “Dat is een nieuw record. Een opmerkelijk thema in deze reeks is dat van liefde op leeftijd en vereenzaming. Kortfilms vertolken de levensvragen die holebi's zich stellen en dit jaar gaat het opvallend over ouder worden en de dood.” Uit 4 genomineerde pareltjes kiest het publiek de winnaar. Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van Labyrint, de Leuvense vereniging voor lesbiennes en biseksuele vrouwen, is er dit jaar een speciale prijs voor de beste lesbische kortfilm. 

25 films, 3 documentaires en 2 podiumvoorstellingen: de hoogtepunten
Naast kortfilm toont Holebifilmfestival 25 langspeelfilms en 3 documentaires. Er zijn ook 2 podiumvoorstellingen.

Zoveel keuze ... Wat moét je dan gezien hebben?

Zoveel keuze … wat moet je dan zeker zien? UiT in Leuven geeft je 7 straffe tips.

 1. The Cakemaker - Ofir Raul Graizer 
  Ingetogen debuutfilm over de verborgen liefde tussen mannen uit twee heel verschillende milieus: een jonge Berlijnse bakker en een Israëlische zakenman. Een pure film met een beklijvende boodschap.
 2. Rafiki - Wanuri Kahiu
  In Rafiki (Vriend) verzetten twee meisjes zich tegen hun onderdrukking in Kenia. De controversiële film ging in première op het filmfestival van Cannes en is daarmee de eerste Keniaanse film die de selectie haalde.
 3.  Sidney & Friends - Tristan Aitchison
  Huiveringwekkende documentaire over de interseksuele Sidney die op de vlucht is. In Nairobi ontmoet hij een groepje transgenders die leven aan de rand van de maatschappij.
 4.  Maurice - James Ivory
  Deze klassieker met de jonge Hugh Grant gold 30 jaar geleden als een baanbrekende film. De film is gebaseerd op het boek van E.M. Forster. Hij beschreef zijn eigen studententijd en homoseksualiteit. Holebifilmfestival toont de nieuwe gedigitaliseerde versie in avant-première.
 5.  Mi Mejor Amigo - Martín Deus
  Subtiele, Argentijnse coming of age film die de eerste verliefdheid van een jongen op een andere jongen op een originele manier in beeld brengt zonder dit te problematiseren.
 6.  Silvana - Mika Gustafson en Olivia Kastebring
  Intiem portret van feministisch en antiracistisch hiphopicoon Silvana Imam. Aansluitend een live hiphopact van eigen bodem.
 7.  The Happy Prince - Rupert Everett
  Een ode aan het genie van Oscar Wilde nadat hij uit de gratie is gevallen en niet meer schrijft. Rupert Everett, een van de bekendste openlijk homoseksuele acteurs, regisseerde de film en nam ook de hoofdrol voor zijn rekening. Mét een Belgisch tintje want er werd gedraaid in België en het Belgische productiehuis Entre Chien et Loup was coproducent.

Voor het eerst vertoont het Holebifilmfestival films in alle Vlaamse provincies. Leuven blijft het ankerpunt maar er zijn ook voorstellingen op 21 andere locaties. Het Holebifilmfestival ijvert voor meer aanvaarding en integratie van holebi’s en transgenders in onze samenleving.

Check het volledige programma op www.holebifilmfestival.be.


Geschreven op: 31 oktober 2018 in: vrije tijd, kijken en luisteren, bezoeken
Geschreven door: KS

Op de agenda

Holebifilmfestival, van 6 tot en met 23 november op verschillende locaties

info & tickets