Zoektocht Het geheim van Mercator *TIP

Activiteit voor kinderen

Wat doet een vergeten Leuvenaar vier eeuwen geleden in Siberië? Waarom zijn er volgens een Leuvense kaart pygmeeën op de Noordpool? En wie in hemelsnaam heeft de Kleine IJstijd uitgenodigd? Gerard Mercator schreef ons een raadselachtige brief. Maak een mysterieuze speurtocht door Leuven en beleef een wonderlijke tijdreis.

In een Leuvens archief werd een verloren gewaande oude atlas teruggevonden. Leuk, zou je denken, maar toch ook niet zo bijzonder. Ware het niet dat erin een brief gevouwen zat, ondertekend door ene ... Geeraert Mercator... Eén van de grootste wetenschappers aller tijden!

In 1530, op zijn achttiende, wordt hij als 'pauper' of arme student, ingeschreven aan de Leuvense universiteit. Maar snel blijkt dat hij veel in zijn mars heeft. Al tijdens zijn leven zal hij beroemd worden als geograaf en maker van wereldbollen, landkaarten en atlassen. Na zijn studies woont en werkt Mercator nog een kleine twintig jaar in deze stad, daarna zoekt hij andere oorden op.

De brief van zijn hand die in april 2017 als bij wonder werd gevonden, is mysterieus, en leidt Leuven rond. Mercator schrijft over plaatsen en gebouwen in de stad, over zijn gezin en over ontmoetingen met collega geleerden en andere opmerkelijke figuren. Hij schrijft over alledaagse wetenswaardigheden maar evenzeer over spectaculaire gebeurtenissen.

Maar wat wil hij je echt vertellen?

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar Toerisme Leuven - Visit Leuven
Naamsestraat 3
Leuven
Wanneer
op dinsdag van 10:00
tot 15:00
op woensdag van 10:00
tot 15:00
op donderdag van 10:00
tot 15:00
op vrijdag van 10:00
tot 15:00
op zaterdag van 10:00
tot 15:00
Deze openingsuren zijn geldig van dinsdag 22 december 2020 tot zaterdag 27 februari 2021
Prijs 10 euro
Organisatie Leuven Leisure
Website https://leuvenwalks.leuvenleisure.com/nl/wandelingen/het-geheim-van-mercator-zoektocht-nieuw

Disclaimer

Deze inhoud werd toegevoegd vanuit de website UiT in Vlaanderen.

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.