Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht

Gratis

Om de twintigste verjaardag van Open Oproep te vieren, duikt deze reizende tentoonstelling in de archieven van de Vlaamse Bouwmeester en laat je kennismaken met een veelkleurige oogst. Ze biedt een uniek panorama van publieke architectuur die in Vlaanderen gerealiseerd werd. De tentoonstelling is vanaf 1 december in een aangepaste samenstelling te zien in de Romaanse Poort in Leuven.

Met de aanstelling van een Bouwmeester en de ontwikkeling van de Open Oproep trok de Vlaamse overheid twintig jaar geleden resoluut de kaart van een ambitieus publiek opdrachtgeverschap en kwaliteitsvolle architectuur en stedenbouw. De Open Oproep stelt publieke opdrachtgevers in staat op een transparante manier en met internationaal bereik een ontwerpteam aan te stellen voor hun projecten. Dit gebeurt op basis van een helder geformuleerde maatschappelijke ambitie en via een relatief lichte procedure, die kwaliteit als selectiecriterium centraal stelt. Niet alleen de huidige aanblik van Vlaamse steden en gemeenten, ook het denken en spreken over architectuur in Vlaanderen werden mee door de Open Oproep bepaald.

Realisaties als de Kazerne Dossin in Mechelen, het Theaterplein of het Provinciehuis in Antwerpen, De Wijnpers in Leuven, De Krook in Gent, herbestemmings- of restauratieprojecten als het In Flanders Fields Museum in Ieper of de Gentse Boekentoren: ze zijn vertrouwd, ook bij een breed publiek. De Open Oproep is echter nog veel méér. Momenteel tellen we doorheen heel Vlaanderen, in de centrumsteden maar evengoed in kleinere steden en gemeenten en in Brussel, al meer dan 650 architecturale en stedenbouwkundige projecten die via de Open Oproep op de rails werden gezet.

Aan de hand van geselecteerd archiefmateriaal, getuigenissen en twee architectuurinstallaties laat de tentoonstelling, die werd gerealiseerd door onderzoekers en ontwerpers van de Universiteit Gent, je kennismaken met deze veelkleurige oogst. Ze laat op een toegankelijke manier zien hoe de Open Oproep werkt, wat ruimtelijke kwaliteit in de diverse Vlaamse contexten zoal behelst en met welke sleutels de Open Oproep openbare besturen in hun kwaliteitsstreven kan ondersteunen.

In de Romaanse Poort in Leuven staan twee concrete projecten centraal: de Podiumkunstensite van Leuven, waar theater- en concertinfrastructuur een plaats vindt op een historische site als deel van een grootschalig stadsvernieuwingsproject. En de vernieuwing van het stadscentrum van Torhout, waar de heraanleg van het marktplein verder uitgroeide tot een integrale visieontwikkeling voor de stad.

WANNEER van dinsdag 1 december 2020 tot zaterdag 30 januari 2021
WAAR 30CC/Kapel Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven
OPENINGSTIJDEN di tot en met za 14-18u, do tot 22 uur
INKOM gratis
INFO stad en architectuur vzw, t. +32 (0)16 22 22 39, www.stadenarchitectuur.be

RONDLEIDINGEN VOOR GROEPEN:
Geleide bezoeken voor groepen zijn mogelijk op aanvraag via petra.griefing@stadenarchitectuur.be.
DUUR van de rondleiding: 60'.
PRIJS: € 65 voor de gids / max. 20 personen

Deze reizende tentoonstelling is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester. Ze wordt gerealiseerd door de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent, in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut.
Curatoren Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche

De tentoonstelling was in 2019 te zien in Gent en Brussel. In het najaar van 2020 is ze, met wisselende cases, te zien in Hasselt, Kortrijk, en Leuven. In het najaar van 2021 wordt de tentoonstelling herwerkt als onderdeel van het project ‘Coming of Age’ in deSingel in Antwerpen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar Romaanse Poort (kapel)
Brusselsestraaat 63
Leuven
Wanneer van dinsdag 12 januari 2021 tot zondag 28 februari 2021
Organisatie Stad en Architectuur vzw
E-mailadres info@stadenarchitectuur.be
Website http://www.stadenarchitectuur.be

Disclaimer

Deze inhoud werd toegevoegd vanuit de website UiT in Vlaanderen.

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.