Kalenderwijzerplaat (collectiepresentatie)

Activiteit met UiTPAS

M is een verzamelplaats van kunst en verhalen met een perspectief van de middeleeuwen tot vandaag. Met als kloppend hart een rijke collectie van meer dan 52.000 kunstwerken en objecten, bestaande uit oude en hedendaagse kunst. Een reeks van wisselende collectiepresentaties brengt de grote diversiteit van de M-collectie in beeld. In een van de collectiepresentaties kom je oog in oog te staan met een bijzonder topstuk uit de M-collectie: de kalenderwijzerplaat.

Tijd is overal en stuurt ons leven. Toch werd tijd niet altijd op dezelfde manier ervaren. Hoe we het beleven, hangt namelijk nauw samen met ons wereldbeeld. In deze zaal staan we stil bij het gegeven ‘tijd’ aan de hand van een wel erg bijzonder topstuk: de Kalenderwijzerplaat.

Wanneer je deze zaal betreedt, kom je meteen oog in oog te staan met de Kalenderwijzerplaat. Op het eerste gezicht zijn het vooral de vele, gedetailleerde en kleurrijke taferelen die in het oog springen. Maar het indrukwekkende collectiestuk had oorspronkelijk ook een nutsfunctie: het was de wijzerplaat van een uurwerk, met een geïntegreerde kalender en astrologische elementen. Het mechanisme zelf is verdwenen, de tientallen geschilderde voorstellingen op het eikenhouten paneel zijn gelukkig wel goed bewaard gebleven. De wijzerplaat toont een reeks concentrische cirkels met elk een eigen functie. Dat gaat van een cirkel die de dagen of maanden van het jaar afbeeldt, tot eentje waarop je afleest door welke planeet je leven, gedrag of beroep bepaald wordt. Wie bijvoorbeeld de invloed van Saturnus onderging, was gedoemd om te bedelen of kreupel door het leven te gaan.

Meer info: www.mleuven.be/vind-jezelf-terug-de-m-collectie.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar M Leuven
Vanderkelenstraat 28
Leuven
Wanneer
op maandag van 11:00
tot 18:00
op dinsdag van 11:00
tot 18:00
op donderdag van 11:00
tot 22:00
op vrijdag van 11:00
tot 18:00
op zaterdag van 11:00
tot 18:00
op zondag van 11:00
tot 18:00
Deze openingsuren zijn geldig van maandag 29 juli 2019 tot zondag 30 mei 2021
Prijs 12 euro
Kansentarief voor UiTPAS Leuven 2.4 euro
Organisatie M Leuven
Telefoon +32 (0)16 27 29 29
E-mailadres reservaties@mleuven.be
Website http://www.mleuven.be

Disclaimer

Deze inhoud werd toegevoegd vanuit de website UiT in Vlaanderen.

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.