Focustentoonstelling 'Op hoop van zegen'

Activiteit met UiTPAS

Ziekten en epidemieën razen verwoestend over de wereld. Onheil en rampspoed zijn schering en inslag. Geneeskunde staat nog in haar kinderschoenen en verklaringen voor bepaalde ziekten zijn er nog niet. Hoe zou jij reageren? En tot wie richt jij je voor hulp?

In de middeleeuwen zochten katholieke gelovigen hun toevlucht tot heiligen. Hun steun bij onheil, rampspoed, ziekte en tegenslag. Met heel wat legendes, rituelen en gebruiken tot gevolg. Soms vergeten. Maar vaak ook vandaag nog een troost en kracht voor veel mensen.

Heiligen zijn dan ook alom vertegenwoordigd in het religieuze leven in Vlaanderen. Van nierklachten over hondsdolheid tot plotse haaruitval, voor elke kwaal of tegenslag vind je een heilige. Even divers is de beweegreden om een heilige te vereren. Overeenkomsten tussen het leven van de heilige en de ziekte of een link met het attribuut van de heilige. En soms, heel soms is het toch vooral ontsproten aan de creativiteit van de gelovigen zelf.

Stukken uit de eigen collectie laten je kennismaken met de rijkdom aan geneesheiligen in Vlaanderen. Maar vooral ook met de vertederende en soms grappige rituelen en gebruiken. In een moeilijke tijd brengt deze focusexpo een glimlach op je gezicht!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar PARCUM
Abdij van park 7
Leuven
Wanneer
Prijs 5 euro
Kansentarief voor UiTPAS Leuven 1 euro
Organisatie PARCUM
Telefoon 016 40 01 51
E-mailadres bezoek@parcum.be
Website https://www.parcum.be/nl/museum/op-hoop-van-zegen

Disclaimer

Deze inhoud werd toegevoegd vanuit de website UiT in Vlaanderen.

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.