Focus op Strijkkwartet #1

Activiteit met UiTPAS

Focus op Strijkkwartet
Het genre strijkkwartet wordt vaak gezien als de ultieme test voor componisten: acht handen van vier mensen die in een spontane interactie als een eenheid klinken.
We geven de Schouwburg twee maal in de handen van de allerbeste strijkkwartetten van dit moment: Maxwell Quartet en Quatuor Danel. En ook de jonge generatie komt aan bod: EVE en BL!NDMAN [strings].
Welkom in het huis van het strijkkwartet!
Maxwell Quartet - Beethoven & Haydn
In 2019 verblufte het Maxwell Quartet
ons publiek met een schitterend middagconcert. Nu komen de vier jonge Schotten terug, met Beethovens befaamde Harfen-kwartet. Het programma start met Haydns Lobkovitz-kwartet en eindigt ook deze keer met enkele Schotse folksongs, door hen zelf bewerkt voor strijkkwartet.
Ludwig van Beethoven componeerde zestien strijkkwartetten. Zijn voorganger Joseph Haydn wordt beschouwd als de ?uitvinder? van het strijkkwartet en schreef maar liefst 68 strijkkwartetten. Met dit concert eert Maxwel Quartet beide grootmeesters.
Het Schotse Maxwell Quartet is anders dan andere kwartetten. ?We love beer! And we love playing music.?
Dan zijn ze in Leuven aan het juiste adres. Vier vrienden die samen opgroeien, Schotse volksmuziek spelen en uitgroeien tot een bijzonder strijkkwartet.
Joseph Haydn, Strijkkwartet op. 77 nr. 1, ?Lobkowitz?Ludwig van Beethoven, Strijkkwartet op. 74 "Harfen"Schotse folksongs
opener: BL!NDMAN [strings] ? Reich & Hosokawa
Op deze avond geven we ook graag een kans aan de jonge generatie om zich te tonen. Zij betreden als eerste het podium en bewijzen in 30? dat ze de grootmeesters van de toekomst zijn.
BL!NDMAN [strings] speelt Triple Quartet van Steve Reich dat ze net op cd hebben opgenomen. In dit stuk bewijst Reich dat hij geen orkest nodig heeft om indruk te maken met rijke texturen. In Silent Flowers
hoor je dat Toshio Hosokawa zijn esthetiek graag laat beÔnvloeden door zijn relatie met de natuur en de kosmos.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar 30CC/Schouwburg
Bondgenotenlaan 21
Leuven
Wanneer
Prijs 22 euro
Kansentarief voor UiTPAS Leuven 4.4 euro
Organisatie 30CC
E-mailadres info@30cc.be
Website https://www.30cc.be/nl/programma/item/focus-op-strijkkwartet-1

Disclaimer

Deze inhoud werd toegevoegd vanuit de website UiT in Vlaanderen.