Expositie Georges Libbrecht: uit het Alfabet der Insecten

Het Insectenallergiefonds nodigt u vriendelijk uit op de expositie “Uit het alfabet der insecten” van Georges Libbrecht. Deze kunstexpositie gaat doorlopend door in de bezoekersgangen van UZ Leuven – Gasthuisberg tussen de paarse pijl en limoengroen van 15 april 2019 tot 9 juni 2019. De tentoonstelling is vrij toegankelijk tussen 8 uur en 20 uur. De curator van deze tentoonstelling is Mojdeh Abkar.

Georges Libbrecht, alias Doctor Li, is reeds zijn hele leven gefascineerd door insecten. Het atelier van Doctor Li ligt verscholen achter een oude mispelboom, waar hij niet alleen het gevoelsleven van de insecten maar ook de schriftuur van sprieten, vleugels en poten bestudeert. Zo ontdekte Georges Libbrecht zelf een insect: “ ... op 23 maart 1999, bij het reinigen van borstels en penselen met fijne sunlight zeep ontdekte ik met verwondering een, naar later zou blijken, tot hiertoe niet gekend diertje – 5 mm lang. Tot mijn verbazing blijkt dat het diertje zich voedt met olieverf. Later is vastgesteld dat dit beestje ook acrylverf consumeert en zich lekker voelt in de harde varkensharen van een penseel (grootte 10 tot 16). Het insect is in principe kleurloos maar na gebruik van bepaalde verfpigmenten absorbeert het diertje die pigmenten en krijgt derhalve een kleur... Het insect werd ‘Isotomuros’ genoemd..”
Ondanks zijn vele inzichten in de insecten, werd Georges Libbrecht enkele jaren geleden gestoken door een vespa crabro (hoornaar) en ontwikkelde hij een ernstige allergische reactie. Gelukkig biedt immunotherapie soelaas. Intussen werd de vete tussen de kunstenaar en de hoornaar bijgelegd, en werd ook dit insect met het penseel vereeuwigd..

Het Insectenallergiefonds is de heer Georges Libbrecht zeer erkentelijk voor de buitengewone kans om zijn werken over het alfabet der insecten tentoon te stellen.
Een prijslijst is beschikbaar aan het onthaal van Gasthuisberg. Een deel van de kunstwerken wordt door de kunstenaar te koop aangeboden, waarvan een deel van de opbrengst geschonken wordt aan het Insectenallergiefonds.

Meer informatie over het Insectenallergiefonds:
https://www.kuleuven.be/mecenaat/fondsen/geneeskunde/insectenallergiefonds
Meer informatie over de aankoop van kunstwerken: insectenallergie@uzleuven.be of via de facebookpagina van het Insectenallergiefonds.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar UZ Leuven - campus Gasthuisberg
Herestraat 49
Leuven
Wanneer
Organisatie Insectenallergiefonds
Website https://www.facebook.com/events/334443930545310/

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.

Disclaimer

Deze inhoud werd toegevoegd vanuit de website UiT in Vlaanderen.