Boeddhisme, mindfulness en levenskunst

Drie lezingen over boeddhisme, mindfulness en levenskunst gegeven door Dr. Gerbert Bakx, stichter en bezieler van de vzw Academie voor Levenskunst (Leuven).
Inschrijven: https://bartdemeutter.wixsite.com/academielevenskunst/boeddhisme.

Zowel het boeddhisme als mindfulness vormen een inspiratiebron voor de westerse mens en tonen ons hoe we een houding van sereniteit, welzijn en levenskunst kunnen cultiveren.

Het boeddhisme is geen godsdienst in de traditionele betekenis. Het is veel meer een levensbeschouwing, een existentiële filosofie gericht op het begrijpen en het verminderen van het lijden en het vergroten van het geluk. In die zin is het dan ook veel meer een humanisme, een levensfilosofie, een ultieme levenskunst. Het boeddhisme zet zich dan ook nergens tegen af en staat open voor elke religieuze of filosofische overtuiging en voor alle wetenschappelijke onderzoek. Het is een uitnodiging tot bewustwording en tot zelfstandig en volwassen denken. De Boeddha is zonder meer de ultieme supertherapeut voor de gestresseerde en de door depressie en burn-out bedreigde moderne mens.

In het Westen neemt de belangstelling voor het boeddhisme als filosofische mindset en voor mindfulness als praktijk toe. Het boeddhisme is namelijk helemaal geen wollige, 'spirituele' vluchtheuvel voor softies, maar is het springlevende, radicale en 'krachtwekkende' (‘empowerende’) inzicht dat de bron van alle welzijn en onwelzijn zich nergens anders dan in de eigen geest bevindt. Alleen op grond van dat radicale, ongemakkelijke, maar empowerende en bevrijdende ‘wakker worden uit de droom’ kan een robuuste, volwassen levenskunst worden ontwikkeld.

Het boeddhisme lijkt, net zoals bv. de relativiteitstheorie van Einstein, aanvankelijk vreemd en moeilijk omdat de uitspraken van de Boeddha zo radicaal zijn en zo tegen onze intuïties ingaan. In de lezingen duidt en verheldert Gerbert Bakx deze uitspraken.

Mindfulness is een contemplatieve onderzoeksmethode en bewustzijnspraktijk die vooral in het Oosten werd ontwikkeld maar die recenter, onder meer onder invloed van Jon Kabat-Zinn, ook door de Westerse psychologie en psychotherapie werd ontdekt als een bijzonder interessante methode om tot meer welzijn te komen.

Mindfulness komt in wezen neer op het leren beoefenen van de dharma, d.i. de leer van de Boeddha, in het eigen bewustzijn, hoofdzakelijk in de vorm van meditatie. De bedoeling van meditatie is niet gedachten en emoties te controleren, maar te beletten dat we door gedachten en emoties gecontroleerd worden. Het komt er veeleer op aan onze gedachten zo te sturen dat ze bijdragen aan ons welzijn. De uiteindelijke bedoeling is in het dagelijkse leven in de wereld een houding van sereniteit en welzijn te leren beoefenen. Ook bij coaching en therapie kan mindfulness een belangrijke rol spelen. Eindelijk is ook het westen tot het inzicht gekomen dat de meeste problemen niet verdwijnen door ertegen te strijden. Een houding van ‘peace of mind’ en van sereniteit blijkt veel effectiever te zijn.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar Online Aanbod
UiT in Leuven
Leuven
Wanneer dinsdag 26 januari 2021 van 19:30 tot 21:30
dinsdag 2 februari 2021 van 19:30 tot 21:30
dinsdag 9 februari 2021 van 19:30 tot 21:30
Prijs 30 euro
Organisatie Academie voor Levenskunst
Telefoon 0474 58 75 49
E-mailadres miajansen@skynet.be
Website https://bartdemeutter.wixsite.com/academielevenskunst/boeddhisme

Disclaimer

Deze inhoud werd toegevoegd vanuit de website UiT in Vlaanderen.

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.