Naar agenda

Van Hiërogliefen tot High-Tech: 400 jaar onderzoek in Egypte

  • Tentoonstelling
  • 12-99

Praktisch

Waar

Universiteitsbibliotheek KU Leuven
Monseigneur Ladeuzeplein 21
3000 Leuven

Wanneer
tot en met
Beschrijving

Al 400 jaar wordt er onderzoek gedaan naar het Oude Egypte. Ontdek in deze tentoonstelling de geschiedenis van dit onderzoek, en de rol die de KUL erin speelde.

Het oude Egypte spreekt bij velen tot de verbeelding, maar slechts weinigen weten dat Egyptologie een volwaardige wetenschap is, waar ook de KU Leuven zijn steentje aan bijdraagt. In deze tentoonstelling wordt het...

Al 400 jaar wordt er onderzoek gedaan naar het Oude Egypte. Ontdek in deze tentoonstelling de geschiedenis van dit onderzoek, en de rol die de KUL erin speelde.

Het oude Egypte spreekt bij velen tot de verbeelding, maar slechts weinigen weten dat Egyptologie een volwaardige wetenschap is, waar ook de KU Leuven zijn steentje aan bijdraagt. In deze tentoonstelling wordt het recente onderzoek van de KU Leuven in Egypte in de spotlight gezet, en gecontrasteerd met Egyptologisch onderzoek in de voorbije eeuwen.

In de tentoonstelling worden twee belangrijke Egyptologische gebeurtenissen herdacht: 200 jaar ontcijfering van het hiërogliefenschrift, en 100 jaar ontdekking van het graf van Toetanchamon. Daarnaast wordt ook aandacht geschonken aan de periode vóór we hiërogliefen konden lezen, en hoe de fascinatie voor Egypte zich in de renaissance ontwikkelde, zowel in de westerse als islamitische wereld.

De rode draad doorheen de tentoonstelling is de evolutie van de methodes waarmee het Egyptische verleden onderzocht wordt. Hierin zijn de laatste decennia namelijk grote wetenschappelijke sprongen gemaakt. De KU Leuven speelt hier nog steeds een voortrekkersrol in, van 3D-scanning en digitale epigrafie tot papyrologie en geofysisch onderzoek.

Deze tentoonstelling is ontwikkeld door de studenten Egyptologie van de KU Leuven, met steun van de Universiteitsbibliotheek, studentenkoepel LOKO, en de KU Leuven.
De expo is van 24 april tot 9 juni elke dag tussen 10u-17u te bezichtigen in de Universiteitsbibliotheek (Ladeuzeplein). Toegang is inbegrepen bij een bezoek aan de bib, en dus gratis voor studenten en KU Leuven personeel.

Organisator
  • Studenten Egyptologie
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.